Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΟ BULGOGI (JEYUK BOKKEUM) (돼지불고기)












Το καθιερωμένο πλέον κυριακάτικο πιάτο μας, σήμερα προέρχεται από την Κορέα. Πρόκειται για ένα απ' τα πλέον διάσημα κορεάτικα πιάτα: το bulgogi. Κρέας μαριναρισμένο και ψημένο σε σχάρα ή σε τηγάνι. Χρησιμοποιείται μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας για το πιάτο αυτό, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν χρησιμοποιηθεί μοσχαρίσιο κρέας η μαρινάδα έχει βάση τη σάλτσα σόγιας και είναι σχετικά ήπια σε γεύση, ενώ αντίθετα αν χρησιμοποιηθεί χοιρινό η μαρινάδα έχει σαν βάση την πάστα καυτερής πιπεριάς "gochujang" που χαρακτηρίζει πάρα πολλά πιάτα της κορεάτικης γαστρονομίας. Αφιερώνουμε, λοιπόν,  τη συνταγή στους λάτρεις των καυτερών γεύσεων, γιατί οι υπόλοιποι μάλλον δε θα συμμεριστούν τον ενθουσιασμό μας...

Υλικά:
  • 500 gr. χοιρινές πανσέτες (κατά προτίμηση χωρίς κόκαλο και λεπτοκομμένες)
Για τη μαρινάδα:
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές σκελίδες
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνιες ροδέλες
  • 3 κ.σ. πάστα πιπεριάς τσίλι (gochujang)
  • 1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. mirin
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ανακατεύω μαζί όλα τα υλικά της μαρινάδας και μαρινάρω το κρέας αποβραδίς ή για 2 ώρες. Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνω τις πανσέτες μέχρι να γίνουν και να καραμελώσει η μαρινάδα. Σερβίρω με ο,τι συνοδευτικό προτιμώ.
  • Όλα τα ασιατικά υλικά θα τα βρέιτε σε ασιατικά supermarket. Ειδικά η συνταγή αυτή δεν έχει νόημα χωρίς gochujang. Μια βόλτα αξίζει τον κόπο!
  • Αν δεν είστε λάτρεις των πολύ καυτερών γεύσεων, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ακριβώς τη μισή ποσότητα μαρινάδας. Θα εξακολουθήσει η γεύση να είναι καυτερή, αλλά ίσως έρθει σε επίπεδο ανεκτό από τους περισσότερους. Είναι θέμα καθαρά προσωπικού γούστου!
  • Οι Κορεάτες αντί για γλυκό μπούκοβο, χρησιμοποιούν καυτερό. Κατά τη γνώμη μας και με βάση τα ελληνικά γευστικά δεδομένα, κάτι τέτοιο είναι πλεονασμός! Αρκετά καυτερό είναι κι έτσι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου