Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΨΑΡΙ DOBHAJA















Σήμερα λέω να μαγειρέψω έθνικ! Πρόκειται για την τελευταία μου ανακάλυψη στην περιήγησή μου στις κουζίνες της Κεντρικής Ασίας! Είναι μια συνταγή από το Μπανγκλαντές που γίνεται με το «εθνικό» ψάρι της χώρας, το ilish ή hilsa. Πρόκειται για τροπικό ποταμίσιο ψάρι με πολλά λιπαρά που προφανώς είναι αδύνατο να το βρούμε στην Ελλάδα. Αντ' αυτού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέστροφα ή τελικά οποιοδήποτε ψάρι μεγάλου μεγέθους βρούμε και μας αρέσει! Το τελικό αποτέλεσμα έχει γεύση εξωτική και αρκούντως πικάντικη, με τα αρώματα του τζίντζερ και του κύμινου να ξεχωρίζουν! Όμως η συνταγή έχει και το πλεονέκτημα ότι γίνεται πολύ γρήγορα και ευκολότατα! Την προτείνω ανεπιφύλακτα! Συνοδέψτε τη με ρύζι basmati και ένα δροσιστικό ντιπ γιαουρτιού και καλή σας απόλαυση!

Υλικά:
  • 750 gr. λευκόσαρκο ψάρι της αρεσκείας σας, σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι πολτοποιημένο με λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ πολτοποιημένο με λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή πάπρικα, αν δεν θέλετε πολύ καυτερό το φαγητό)
  • 1-2 πράσινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαίντανός)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το ψάρι με τον κουρκουμά για 15'.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το ψάρι αφού το αλατίσω ελαφρά, μέχρι να μισογίνει (περίπου 2' από κάθε πλευρά). Το αποσύρω. Προσθέτω το κρεμμύδι και τη δάφνη και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον κόλιαντρο. Σοτάρω για πολύ λίγο και προσθέτω λίγο νερό. Μόλις πάρει βράση προσθέτω το ψάρι. Βράζω σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για 3' χωρίς να ανακατέψω (προσέχω την ποσότητα του νερού, ώστε στο τέλος η σάλτσα να έχει δέσει). Προσθέτω τον κόλιαντρο, το κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου