Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΡΚΑ DOBHAJA













Μη σας ξενίζει το όνομα! Ούτε η χώρα προέλευσης (Μπανγκλαντές)! Πρόκειται για την τελευταία μας ανακάλυψη στην περιήγησή μας στις κουζίνες της Κεντρικής Ασίας! Είναι μια συνταγή που γίνεται με το "εθνικό" ψάρι του Μπανγκλαντές, το ilish ή hilsa. Πρόκειται για τροπικό ποταμίσιο ψάρι με πολλά λιπαρά που προφανώς είναι αδύνατο να το βρούμε στην Ελλάδα. Αντ' αυτού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέστροφα. Όμως δυστυχώς ούτε πέστροφα βρήκαμε (δεν είναι η εποχή της) κι έτσι την υποκαταστήσαμε με πέρκα. Το τελικό αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα. Η συνταγή είναι φίνα, με λεπτό άρωμα και αρκούντως πικάντικη! Και το κυριότερο: όλα τα υλικά μάλλον τα έχετε ήδη στο ντουλάπι σας! Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Υλικά:
  • 750 gr. φιλέτο πέρκας
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι πολτοποιημένο με λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ πολτοποιημένο με λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή πάπρικα αν δεν θέλετε πολύ καυτερό το φαγητό)
  • 1-2 πράσινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Μαρινάρω το ψάρι με το αλάτι και τον κουρκουμά για 15'. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σωτάρω το ψάρι, μέχρι να μισογίνει (περίπου 2' από κάθε πλευρά). Το αποσύρω. Προσθέτω το κρεμμύδι και τη δάφνη και σωτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον κόλιαντρο. Σωτάρω για πολύ λίγο και προσθέτω λίγο νερό (δε βάζω πολύ γιατί στο τέλος πρέπει να μείνει λίγο ζουμί στο τηγάνι, ώστε να έχω έντονη γεύση). Μόλις πάρει βράση προσθέτω το ψάρι. Βράζω με κλειστό καπάκι για 3' χωρίς να ανακατέψω. Προσθέτω τον κόλιαντρο, το κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά με κλειστό καπάκι. Σερβίρω με ρύζι basmati.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου