Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ













Μια πολύ καλή μας φίλη μας έκανε δώρο πρόσφατα ένα πακέτο χωριάτικες χυλοπίτες ζυμωμένες με μελάνι σουπιάς! Για να τις αξιοποιήσουμε, χρειαζόμαστε μια συνταγή με άρωμα θάλασσας! Φτιάξαμε λοιπόν μία αγαπημένη ψαρομακαρονάδα με σολομό και σάλτσα ντομάτας, με μπόλικα μυρωδικά! Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ζυμαρικό προτιμάτε. Εμείς σε τέτοιες μακαρονάδες προτιμάμε χυλοπίτες, ταλιατέλες ή παπαρδέλες! Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία είναι απολαυστική!

Υλικά (για 3-4 μερίδες):
  • 250 γρ. χυλοπίτες
  • 500 γρ. φιλέτο σολομού σε μερίδες
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές κέρατα χοντροκομμένες
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~3 cm.)
  • 1/4 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 250 gr. τριμμένη ντομάτα
  • 1 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. μαντζουράνα 
  • 1/2 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μάραθος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Αλατοπιπερώνω και ψήνω το ψάρι σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να μισοψηθεί (ανάλογα το πάχος του φιλέτου χρειάζεται χοντρικά περίπου 5' συνολικά και απ' τις δύο μεριές, σε δυνατή φωτιά).
  2. Βράζω τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό 2' λιγότερο από όσο χρειάζονται, τις σουρώνω και φυλάω λίγο από το νερό τους.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω προσθέτοντας κατά σειρά, τις πιπεριές, το σκόρδο με το τζίντζερ και το φρέσκο κρεμμύδι. Σβήνω με το ξίδι και προσθέτω τη ντομάτα, την κάπαρη, την πάπρικα και τη μαντζουράνα. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και μια πρέζα ζάχαρη και βράζω σε μέτρια φωτιά για 15' περίπου. Έπειτα τοποθετώ προσεκτικά το ψάρι επάνω στη σάλτσα, το περιχύνω με λίγη από αυτή, σκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω για 5' περίπου χωρίς να ανακατέψω.
  4. Μόλις γίνουν τα ψάρια, τα αφαιρώ και προσθέτω στην κατσαρόλα το σέλινο, το μαϊντανό, το μάραθο και το βασιλικό και τέλος τις χυλοπίτες. Ανακατεύω καλά, να απορροφήσουν οι χυλοπίτες τη σάλτσα και σερβίρω μαζί με ένα φιλέτο ψαριού (αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτω λίγο από το νερό που έβρασαν οι χυλοπίτες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου