Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΨΑΡΙ ΤΑΤΖΙΝ SAYADIYAH (صيادية سمك طاجن)












Είχα αρκετές μέρες να μαγειρέψω κάτι καινούριο, και γι' αυτό είπα να το ψάξω λίγο και να φτιάξω κάτι διαφορετικό. Βρήκα, λοιπόν, μια καταπληκτική συνταγή από την Αίγυπτο, για ψάρι. Το όνομά της από τα αραβικά μεταφράζεται κατά λέξη «ψάρι στο τατζίν του ψαρά»! Το τατζίν είναι ένας ειδικός φούρνος που χρησιμοποιείται κυρίως στο Μαρόκο για το μαγείρεμα κάθε είδους φαγητού. Εγώ, όπως κι εσείς φαντάζομαι, δε διαθέτω τατζίν. Όμως υπάρχει ο κανονικός οικιακός μας φούρνος, ο οποίος έκανε τη δουλειά του θαυμάσια! Η συνταγή είναι και πολύ εύκολη και πολύ κοντά στις ελληνικές γευστικές προτιμήσεις! Είναι σίγουρο ότι οι λάτρεις του ψαριού, θα την απολαύσουν!

Υλικά:
  • 2 ατομικά φιλέτα ψαριού της αρεσκείας σας
Για τη μαρινάδα:
  • 3-4 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος σε σκόνη
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
Για τη σάλτσα:
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές κέρατα σε καρέ
  • 2 μέτριες τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος σε σκόνη
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το ψάρι για 15' με τα υλικά της μαρινάδας.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο της σάλτσας, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια. Προσθέτω το κύμινο και τον κόλιαντρο σε σκόνη, ανακατεύω καλά και προσθέτω τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω (αν θέλω) μια πρέζα ζάχαρη και βράζω για 5' περίπου μέχρι να πιει τα υγρά της η ντομάτα. Προσθέτω τον άνηθο και τον κόλιαντρο (ή το μαϊντανό) και ανακατεύω καλά.
  3. Ρίχνω τη μισή σάλτσα στον πάτο ενός ταψιού, τοποθετώ επάνω το ψάρι όπως είναι μαζί με τη μαρινάδα του και περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνω στους 180°C για περίπου 15', αναλόγως και το είδος του ψαριού που θα χρησιμοποιήσω. Σερβίρω με ρύζι ατμού (ή οποιοδήποτε άλλο συνοδευτικό της επιλογής μου).   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου