Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΕ VINAIGRETTE ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟΥ














Σήμερα αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια δροσερή σαλάτα! Άλλωστε οι σαλάτες δεν πρέπει να λείπουν από κανένα γεύμα μας! Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια πράσινη μαρουλοσαλάτα με διάφορα είδη μαρουλιού της αρεσκείας μας; Όμως, όπως πάντα, έτσι και σήμερα η δική μας σαλάτα έχει μια τσαχπινιά! Οι περισσότεροι σίγουρα γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε τη γνωστή vinaigrette με ξίδι μπαλσάμικο, μουστάρδα και μέλι που πάει με όλες τις πράσινες σαλάτες. Εμείς σήμερα αντικαταστήσαμε το μέλι με χαρουπόμελο! Για όσους δε γνωρίζουν, το χαρουπόμελο είναι ένα ελληνικό προϊόν, που προέρχεται από την επεξεργασία των χαρουπιών. Πρόκειται ουσιαστικά για το σιρόπι που εξάγεται από αυτά, το οποίο χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό και έχει ιδιαίτερη γεύση με ελαφρώς σοκολατοειδείς τόνους! Η σαλάτα σας, με αυτή τη vinaigrette θα απογειωθεί!

Υλικά:
  • Μαρούλι χοντροκομμένο (διάφορα είδη)
  • Ντοματίνια κομμένα σε 2-3 κομμάτια (ανάλογα το μέγεθος)
  • Πράσινες ελιές γεμιστές σε φετάκια
  • Ξερά cranberries ή μαύρες σταφίδες
  • Κάπαρη ξεπλυμένη
  • Φλούδες πικάντικης γραβιέρας
Για τη vinaigrette:
  • Ελαιόλαδο
  • Ξίδι μπαλσάμικο
  • Μουστάρδα
  • Χαρουπόμελο
Η αναλογία ελαιολάδου προς ξίδι είναι 3 προς 1. Η αναλογία μουστάρδας με χαρουπόμελο είναι 1 προς 1. Φτιάξτε όση ποσότητα vinaigrette χρειάζεστε για τη σαλάτα σας. Αν περισσέψει τη φυλάτε στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Δε χαλάει.

Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε σε σαλατιέρα τα υλικά της σαλάτας εκτός από τη γραβιέρα. Χτυπάμε μαζί τα υλικά της vinaigrette και περιχύνουμε τη σαλάτα αμέσως πριν τη σερβίρουμε. Ανακατεύουμε, γαρνίρουμε με τη γραβιέρα και περιχύνουμε με λίγες κλωστές επιπλέον χαρουπόμελου για ωραία εμφάνιση.
  • Προσοχή: Δε χρησιμοποιούμε καθόλου αλάτι! Η κάπαρη και η μουστάρδα αρκούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου