Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

DUM ALOO (दम आलू)













Αυτήν τη φθινοπωρινή εβδομάδα που ξεκινά, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στην κουζίνα της Ινδίας. Θα παρουσιάσουμε, λοιπόν, μερικές αυθεντικές ινδικές συνταγές, με τις μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις στα υλικά και την παρασκευή, που έχουν όλες δύο κοινά χαρακτηριστικά. Δεν περιέχουν κρέας και είναι άγνωστες! Ψάξαμε αρκετά και βρήκαμε συνταγές που τουλάχιστον εμείς δεν είχαμε ξανασυναντήσει πουθενά! Ξεκινάμε, λοιπόν, με το dum aloo, ένα πιάτο κάρι με πατάτες με προέλευση τη βόρεια Ινδία. Ανάλογα την περιοχή αυτό το κάρι φτιάχνεται με αναρίθμητες παραλλαγές: στεγνό, με γιαούρτι, με πάστα μπαχαρικών, σε παχύ ζωμό κλπ. Εμείς προτιμήσαμε μια εκδοχή ασυνήθιστη, που μας εντυπωσίασε με την πλούσια και βουτυράτη γεύση της (αν και δεν περιέχει ούτε ένα γραμμάριο βούτυρο!). Το μυστικό θα το βρείτε διαβάζοντας παρακάτω...

Υλικά:
  • 500 γρ. πατάτες σε μεγάλους κύβους
  • 1,5 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1/2 φλ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. γκαράμ μασάλα
  • 1 κ.γ. κόλιαντρο ξερό
  • 1 κ.γ. τσιμένι
  • 2 κ.σ. πάστα από φιστίκια κάσιους ανάλατα (βλ. εκτέλεση παρακάτω)
  • 1/4 φλ. γιαούρτι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα:
  • Φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω 70 γρ. κάσιους για 10', τα ξεπλένω και μετά τα πολτοποιώ στο multi με λίγο νερό. Προκύπτει μία απαλή αλοιφή. Τη φυλάω στην άκρη.
  2. Πασπαλίζω τις πατάτες με 1 κ.σ. κουρκουμά και τις βάζω στην άκρη.
  3. Πολτοποιώ το σκόρδο και το τζίντζερ με λίγο ελαιόλαδο σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν αλοιφή. (Το βήμα αυτό το συμπεριλαμβάνουμε για λόγους αυθεντικότητας. Μπορείτε για πιο γρήγορα να το παραλείψετε και να χρησιμοποιήσετε τα υλικά ως έχουν.)
  4. Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρω τις πατάτες και το κρεμμύδι καλά. Προσθέτω το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρω λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτω τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τη ντομάτα και νερό. Μόλις πάρει βράση προσθέτω την πάστα κάσιους και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πήξει η σάλτσα (περίπου 20'). Αν χρειαστεί προσθέτω επιπλέον νερό. Προσθέτω το γιαούρτι, βράζω 1' ακόμα και σερβίρω με ψιλοκομμένο κόλιαντρο. Συνοδεύω με ινδικό ψωμί naan ή (αν δε βρω) με πίτες για σουβλάκι ή (γιατί όχι;) ζεστό ψωμί!
  • Η πάστα κάσιους δίνει μια βουτυράτη γεύση στο φαγητό που είναι ασυναγώνιστη! Μην την παραλείψετε επ' ουδενί, δεδομένου ότι φτιάχνεται πανεύκολα. Η ποσότητα των 70 gr. που δίνουμε είναι περισσότερη απ' όση χρειάζεστε, αλλά το κάνουμε για λόγους καθαρά πρακτικούς. Λιγότερη ποσότητα δεν έχει νόημα. Όσο περισσέψει αλείψτε τη στο ψωμί (κάτι σαν φιστικοβούτυρο) ή φάτε τη μαζί με γιαούρτι και μέλι!
  • Το γκαράμ μασάλα θα το βρείτε σε οποιοδήποτε μπαχαράδικο.
  • Μία και μόνη παρέμβαση κάναμε στη συνταγή. Κανονικά οι πατάτες πρέπει να τηγανιστούν πλήρως σε μπόλικο λάδι και να προστεθούν στο τέλος του μαγειρέματος απλά για να ενσωματωθούν με τη σάλτσα. Για λόγους υγιεινής και για να είναι η συνταγή πιο ελαφριά τις σοτάραμε και τις βράσαμε μαζί με τη σάλτσα. Εσείς επιλέγετε ό,τι προτιμάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου