Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

VICHYSSOISE
















Η προτίμησή μας στις ασιατικές κουζίνες είναι φανερή όταν πρόκειται να φτιάξουμε έθνικ συνταγές. Εδώ κάνουμε μια εξαίρεση και πάμε μια βόλτα στη Γαλλία για να σας παρουσιάσουμε την κλασική παραδοσιακή βελουτένια σούπα με πράσο και πατάτα γνωστή ως Vichyssoise. Βέβαια η καταγωγή της σούπας είναι ακόμα αμφισβητήσιμη, καθώς οι γνώμες διίστανται αν πρόκειται για γαλλική συνταγή ή αμερικάνικη επινόηση. Για εμάς έχει μικρή σημασία. Η γεύση είναι που μετράει!

Υλικά:
  • 500 gr. πράσα σε φέτες
  • 500 gr. πατάτες σε κομμάτια
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 150 gr. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • Πιπέρι άσπρο
  • Αλάτι
  • Βούτυρο

Εκτέλεση:
Σοτάρω σε κατσαρόλα με λίγο βούτυρο ελαφρά τα πράσα και τις πατάτες. Προσθέτω νερό και βράζω 40'. Περνάω τη σούπα στο μπλέντερ. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και ξαναβράζω μέχρι να πάρω ένα πηχτό, βελούδινο και κρεμώδες αποτέλεσμα.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο της συνταγής με ελαιόλαδο για ευνόητους λόγους υγιεινής! Θα χάσετε όμως το εξαιρετικό άρωμα που χαρακτηρίζει τη σούπα. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε ό,τι προτιμάτε. Εμείς επίσης δοκιμάσαμε αντί για κρέμα γάλακτος να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι! Βρήκαμε το αποτέλεσμα ακόμα πιο νόστιμο και ενδιαφέρον. Η ελαφρώς ξινή γεύση του γιαουρτιού δίνει μια οξύτητα που ταιριάζει καταπληκτικά!
  • Η Vichyssoise κατά κανόνα δε σερβίρεται ζεστή. Σερβίρεται κρύα! Δηλαδή θα λέγαμε, σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερή. Πάντως όχι κατευθείαν από το ψυγείο! Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να τη φάτε και ζεστή! Είναι όλα θέμα γούστου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου