Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΞΙΦΙΑΣ TERIYAKI (めかじき照り焼き)













Η λέξη teriyaki στα ιαπωνικά σημαίνει "γυαλιστερό ψήσιμο". Και αυτό γιατί η σάλτσα με την οποία ψήνεται το φαγητό του δίνει μία γυαλιστερή όψη. Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μας ιαπωνικά πιάτα και ταυτόχρονα ένα από τα ευκολότερα στην παρασκευή! Μόνο στην ποσότητα της ζάχαρης της αρχικής συνταγής είχαμε μία ένσταση οπότε κάναμε τη μικρή μας παρέμβαση...

Υλικά:
  • 2 φέτες ξιφία
  • Λευκό πιπέρι
Για τη σάλτσα:
  • 4 κ.σ. sake
  • 4 κ.σ. mirin
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. γλυκιά σάλτσα σόγιας

Εκτέλεση:
Αναμιγνύω τα υλικά της σάλτσας και μαρινάρω με 4 κ.σ. τα ψάρια για 15'. Ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι τα ψάρια και από τις δυο πλευρές σε μέτρια φωτιά έως ότου ψηθούν κατά 80%. Έπειτα δυναμώνω τη φωτιά και τα περιχύνω με τη σάλτσα μέχρι να δέσει και να καραμελώσει. Αν θέλω φυλάω και λίγη έξτρα σάλτσα για το σερβίρισμα. Σερβίρω με ρύζι ατμού (κατά προτίμηση ρύζι για σούσι).
  • Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα προσθέστε στη σάλτσα σκόρδο και φρέσκο τζίντζερ τριμμένο ή και μια μικρή πιπεριά τσίλι πολύ ψιλοκομμένη.
  • Δεν προσθέτω καθόλου αλάτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου