Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΝΙ ΤΑΤΖΙΝ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ













Η κουζίνα του Μαρόκου είναι μια κουζίνα που προτιμώ ιδιαίτερα! Ειδικά για τα πιάτα που μαγειρεύονται στο τατζίν, τον ειδικό φούρνο με το ιδιαίτερο κωνικό σχήμα, το οποίο κάνει τα φαγητά λουκούμι! Στο σπίτι δεν έχω τατζίν, αλλά το στυλ μαγειρέματος τατζίν μπορούμε να το μιμηθούμε, μαγειρεύοντας το φαγητό σε χαμηλή φωτιά με πολύ λίγο υγρό, είτε στην κατσαρόλα είτε σε γάστρα. Η συνταγή που σας έχω σήμερα, λοιπόν, είναι ένα τατζίν με αρνί και λαχανικά, αρωματισμένο με το χαρακτηριστικό μπαχαρικό της Μαροκινής κουζίνας, το ρας-ελ-χανούτ. Σημαίνει κυριολεκτικά «κεφάλι του καταστήματος». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους φαγητό που περιλαμβάνει κρέας, ειδικά στα ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα. Στο Μαρόκο το χρησιμοποιούν κατά κόρον και κάθε κατάστημα που το πουλάει έχει δική του μυστική συνταγή για την οποία περηφανεύεται! Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα μπαχαρικών. Κάντε μια βόλτα, γιατί η συνταγή αξίζει τον κόπο!

Υλικά:
  • 1 kg. αρνί χωρίς κόκαλο σε μεγάλους κύβους
  • 2 ντομάτες σε καρέ
  • 3 μέτριες πατάτες σε μέτριους κύβους
  • 2-3 σκ. σκόρδο χοντροκομμένες
  • 3 κολοκύθια σε μέτριες ροδέλες
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα σε μέτριους κύβους
  • 4 πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 καρότα σε μέτριες ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1,5 κ.σ. ρας-ελ-χανούτ
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το κρέας μέχρι να πάρει καλό χρώμα απ' όλες τις πλευρές και το αφαιρώ. Προσθέτω στη συνέχεια τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα καρότα, τις πιπεριές και τις πατάτες. Σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τη μελιτζάνα και τα κολοκύθια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να λαδωθούν καλά και αυτά. Προσθέτω τις ντομάτες και το ρας-ελ-χανούτ και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν. Επαναφέρω το αρνί στην κατσαρόλα, προσθέτω λίγο νερό, ώστε να σκεπάζει τα υλικά κατά το ήμισυ, αλατίζω και βράζω σε χαμηλή φωτιά για 45' ή μέχρι να γίνει το κρέας. Ενδιάμεσα ελέγχω να μην στεγνώσει πολύ το φαγητό και κολλήσει και ανακατεύω κατά διαστήματα ανακινώντας την κατσαρόλα. Όχι με κουτάλα, για να μη διαλυθούν τα λαχανικά. Στο τέλος πασπαλίζω με τον κόλιαντρο και αφήνω το φαγητό να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου