Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

ΦΑΚΕΣ CURRY ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ












Η νηστεία της Σαρακοστής πριν το Πάσχα, είναι ένα έθιμο που τηρείται από πολλούς στην Ελλάδα με ιδιαίτερη σπουδή! Προσωπικά, έχω ακούσει από πολλούς να λένε ότι είναι αρκετά δύσκολο να την τηρήσουν ακριβώς. Κι όμως, με πιάτα όπως το σημερινό, η έλλειψη κρέατος, ψαριών ή και γαλακτοκομικών προϊόντων δε θα αποτελεί πρόβλημα. Ούτε γευστικό ούτε διατροφικό! Ταυτόχρονα είναι και μια πλήρης διατροφική πρόταση για τους vegan φίλους που έχουν επιλέξει να τρέφονται έτσι μονίμως. Η συνταγή μου είναι εμπνευσμένη από την ινδική κουζίνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσετε λίγο γκαράμ μασάλα από ένα μπαχαράδικο, για να πετύχετε το γευστικό αποτέλεσμα που πρέπει. Όμως, αν δεν το έχετε μην εγκαταλείψετε! Ρίξτε κύμινο και ξερό κόλιαντρο σε σκόνη και θα έχετε ένα άριστο υποκατάστατο! Καλή επιτυχία!

Υλικά:
  • 150 gr. φακές ψιλές
  • 250 gr. σπανάκι σε μέτρια κομμάτια
  • 300 gr. κουνουπίδι σε μπουκέτα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ολόκληρες ή κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ~ 3 cm. ψιλοκομμένο
  • 2 μαύρα καρδάμωμα (ή 4-5 πράσινα αν δε βρείτε μαύρα)
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι κομμένη στη μέση
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κ.σ. γκαράμ μασάλα
  • 1 κ.σ. πελτές
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το τζίντζερ, το φινόκιο, τα καρδάμωμα, την πιπεριά και τη δάφνη, μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τις φακές, τον κουρκουμά, το γκαράμ μασάλα και τον πελτέ και σοτάρω μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αρωματίσουν καλά. Προσθέτω περίπου 1 lt. νερό και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30', έως ότου μαλακώσουν οι φακές. Έπειτα προσθέτω το σπανάκι και βράζω ακόμα 5'. Τέλος προσθέτω και το κουνουπίδι. Αλατίζω σε αυτή τη φάση και βράζω ακόμα 5' περίπου μέχρι να μαλακώσει και το κουνουπίδι, αλλά να κρατάει ελαφρώς. (Αν ενδιάμεσα στεγνώσει πολύ το φαγητό, προσθέτω λίγο ζεστό νερό). Προσθέτω λίγο ωμό ελαιόλαδο, ανακατεύω προσεκτικά, αφήνω να κρυώσει και σερβίρω χλιαρό, μαζί με πίτες για σουβλάκια ή ακόμα καλύτερα ινδικό ψωμί νάαν!
  • Αν δεν προτιμάτε τα καυτερά, παραλείψτε την πιπεριά τσίλι και αν θέλετε ρίξτε λίγη γλυκιά πάπρικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου