Έχουμε μπει ήδη στη Σαρακοστή και πολλοί ακολουθούν πιστά τη νηστεία που επιβάλλει την αποχή από το κρέας. Για να βρίσκομαι κι εγώ στο πνεύμα της σεζόν, θα φτιάξω κάποιες νηστίσιμες συνταγές για να ικανοποιήσω όλα τα γούστα! Όχι ότι χρειάζομαι ιδιαίτερη αφορμή να μαγειρέψω θαλασσινά, αλλά όσο να 'ναι... Σουπιές, λοιπόν, σήμερα, μαγειρεμένες με αρωματικά χόρτα στην κατσαρόλα! Συνταγή νηστίσιμη, παραδοσιακή και εκπληκτικά νόστιμη! Είμαστε πραγματικά τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε φύση που παράγει τόσο εξαιρετικές πρώτες ύλες, όπως τα χόρτα που έχει αυτή η συνταγή! Φυσικά, τις εκμεταλλευόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε!
Υλικά:
- 1 kg. σουπιές κομμένες σε μπουκιές
- 1 kg. αρωματικά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκουλα, άνηθος) χοντροκομμένα (κρατάω λίγο άνηθο για το σερβίρισμα)
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1,5 κ.σ. πελτές
- 1/2 φλ. ούζο
- 1,5 κ.γ. γλυκάνισο σε σπόρους
- 1 κ.γ. καρδάμωμο τριμμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Χυμός λεμονιού (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω τα φρέσκα κρεμμύδια, το φινόκιο και το γλυκάνισο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω τις σουπιές και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2' μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να σφίξουν. Προσθέτω τον πελτέ, ανακατεύω καλά για 1' και σβήνω με το ούζο. Βράζω για 2' μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω λίγο νερό, αλατοπιπερώνω και βράζω για 10' σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτω τα χόρτα. Ανακατεύω μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους, κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10'-15' περίπου (ανάλογα πόσο βρασμένα θέλω τα χόρτα - εγώ συστήνω να κρατάνε ελαφρώς. Είναι πιο ελαφριά, πιο υγιεινά και πιο νόστιμα!). Προσθέτω περίπου 1/2 φλ. ελαιόλαδο ωμό και ανακατεύω. Σερβίρω αφού κρυώσει λίγο το φαγητό, πασπαλίζοντας με φρέσκο άνηθο και προσθέτοντας έξτρα λεμόνι στο πιάτο κατά το γούστο μου.
- Η συνταγή μαγειρεύεται πολύ συχνά και με σκέτο σπανάκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου