Η αγαπημένη μας ταϊλανδέζικη κουζίνα φιλοξενείται για μια ακόμα φορά στο blog μας, με μία συνταγή για ψάρι. Τηγανιτό ψάρι με τρία αρώματα μεταφράζεται στα ελληνικά, αν και σίγουρα υπάρχουν παραπάνω από τρία, να είστε σίγουροι! Στην Ταϊλάνδη συνηθίζουν πολύ να τηγανίζουν τα ψάρια σε μπόλικο λάδι, ακόμα και όσα έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος. Εμείς θέλοντας να αποφύγουμε κάπως αυτή τη διαδικασία, τα κάνουμε σοτέ σε λίγο ηλιέλαιο, αφού πρώτα τα αλευρώσουμε ελαφρώς. Με αυτόν τον τρόπο τα ψάρια δεν απορροφούν πολύ λάδι και το πιάτο γίνεται πιο ανάλαφρο. Όσο για τη σάλτσα, αποτελείται από διάφορα λαχανικά και εξωτικά υλικά, τα οποία πρέπει να αναζητήσετε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. Αν κάνετε τον κόπο και φτιάξετε τη συνταγή, θα έχετε μία σάλτσα με έντονη γλυκόξινη γεύση και αρκετά καυτερή! Είναι δηλαδή κατάλληλη μόνο για όσους αντέχουν! Αν όμως θέλετε μπορείτε να παραλείψετε τις πιπεριές τσίλι ή να βάλετε όσες θέλετε εσείς! Καλή όρεξη!
Υλικά:
- 2 ατομικά φιλέτα ψαριού της αρεσκείας σας
- Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ηλιέλαιο
- Φύλλα βασιλικού (για το σερβίρισμα)
Για την αρωματική πάστα:
- 2 κρεμμύδια
- 4 σκ. σκόρδο
- 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι (ή όσες αντέχω)
- 1 χούφτα κόλιαντρος
- 2 κ.σ. πάστα tamarind
- 2 κ.σ. fish sauce
- 3 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- 3-4 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
- Αλατοπιπερώνω ελαφρά τα ψάρια και τα αλευρώνω. Σε τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρω τα ψάρια για 3'-4' από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν (αναλόγως το μέγεθος και το είδος του ψαριού που θα επιλέξω). Τα βάζω σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
- Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά της αρωματικής πάστας. Σε καθαρό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο σοτάρω την πάστα μέχρι να βγάλει όλα τα αρώματά της και να στεγνώσει από τα υγρά της. Δοκιμάζω και αν κρίνω ότι θέλει παραπάνω ψήσιμο ή αραίωμα, προσθέτω λίγο νερό και βράζω για 2'-3' λεπτά ακόμα μέχρι να έρθει στο σημείο που θέλω. Περιχύνω τα ψάρια, γαρνίρω με φρέσκα φύλλα βασιλικού και σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι ατμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου