Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΥΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΣΥΚΑ














Τους γνωρίζετε τους μαύρους γίγαντες; Για κανονικούς γίγαντες πρόκειται, διαφορετικής ποικιλίας φυσικά, που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Εμείς προμηθευτήκαμε πρόσφατα ένα πακέτο από παραγωγό με έδρα τις Πρέσπες και τους μαγειρέψαμε στην κατσαρόλα με μπόλικα αρωματικά και μπαχαρικά, καθώς και λίγα αποξηραμένα σύκα, σε μία συνταγή γλυκοφάγωτη και πολύ χορταστική! Η γεύση των συγκεκριμένων φασολιών φέρνει ελαφρώς προς το κάστανο και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Εμείς θα τους ξαναχρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε πολύ σύντομα σε διαφορετική συνταγή! Μέχρι τότε δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα γλείφετε τα πιρούνια σας!

Υλικά:
  • 250 gr. μαύροι γίγαντες μουλιασμένοι για 8 ώρες σε νερό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (~3 cm.)
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 3 γαρίφαλα
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 4 καρδάμωμα
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ δεντρολίβανο
  • 1/2 κ.γ. ξερός δυόσμος
  • 2 αποξηραμένα σύκα σε λεπτές φέτες
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τους γίγαντες για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τους στραγγίζω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το τζίντζερ μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτω την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, τα καρδάμωμα και τον πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να σκορπίσουν τα αρώματά τους και το κρεμμύδι μαλακώσει καλά.
  3. Προσθέτω τους γίγαντες, ανακατεύω καλά και προσθέτω νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα υλικά. Προσθέτω το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το δυόσμο και τα σύκα, αλατοπιπερώνω, προσθέτω και μια πρέζα ζάχαρη και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό (περίπου 30') και το φαγητό μείνει με το λάδι του. Τέλος, προσθέτω τον κόλιαντρο και επιπλέον ωμό ελαιόλαδο, ανακατεύω και κατεβάζω απ' τη φωτιά. Σερβίρω κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου (οι γεύσεις αναδεικνύονται καλύτερα).
  • Το φαγητό, προφανώς, μπορεί να μαγειρευτεί και με κανονικούς γίγαντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου