Όλοι μας λίγο πολύ τρώμε πού και πού μπάμιες φτιάχνοντας την κλασική συνταγή στην κατσαρόλα γιαχνί (ή και στο φούρνο) ή συνδυάζοντάς τις με κοτόπουλο. Εμείς σήμερα πήραμε την κλασική συνταγή της κατσαρόλας και την πειράξαμε λίγο, προσθέτοντας σέσκουλα και αρωματίζοντάς τη με κύμινο και asafoetida. Η asafoetida είναι πράγματι ένα μπαχαρικό που θα το βρείτε πολύ δύσκολα και μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών. Προέρχεται από την Ινδία και το άρωμά του είναι δύσκολο να περιγραφεί και η πρώτη εντύπωση που αφήνει είναι μάλλον δυσάρεστη! Παρόλα αυτά, όταν μαγειρευτεί, δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο άρωμα στο φαγητό και μια χαρακτηριστική εξωτική νότα, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρή ποσότητα! Όμως αν δε μπορέσετε να το βρείτε μην πτοηθείτε! Απλά παραλείψτε το από τη συνταγή και χρησιμοποιήστε τα υπόλοιπα υλικά. Θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι!
Υλικά:
- 1 kg. μπάμιες
- 500 gr. σέσκουλα (ψιλοκομμένα τα κοτσάνια και χοντροκομμένα τα φύλλα)
- 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
- 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες
- 1/4 κ.γ. asafoetida
- 1 κ.γ. κουρκουμάς
- 1,5 κ.γ. κύμινο
- 1/4 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
- 200 gr. ντομάτες τριμμένες
- 2 κ.σ. πετιμέζι
- 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός και 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός σε σκόνη)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο, σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και τα καρότα. Μόλις μισομαλακώσουν προσθέτω την asafoetida, το κύμινο και τον κουρκουμά μαζί με 2-3 κ.σ. νερό και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσουν καλά τα κρεμμύδια και να μαλακώσουν. Προσθέτω τις μπάμιες, ανακατεύω καλά και σβήνω με το ξίδι. Αφήνω να εξατμιστεί για 1' και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον κόλιαντρο, αλατοπιπερώνω, προσθέτω νερό έως το ύψος του φαγητού στην κατσαρόλα, τη σκεπάζω και αφήνω το φαγητό να βράσει για 30' περίπου σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατέψω με κουτάλα, αλλά ανακινώντας την κατσαρόλα πού και πού, για να μη σπάσουν οι μπάμιες. Μόλις γίνει το φαγητό, προσθέτω τον κόλιαντρο και έξτρα ελαιόλαδο και το αφήνω να σταθεί για λίγα λεπτά πριν σερβίρω. Καλύτερα τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου