Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ MISO (茄子味噌)














Σήμερα θα κάνουμε μια μικρή επιστροφή στις έθνικ κουζίνες μαγειρεύοντας γιαπωνέζικο! Η γιαπωνέζικη κουζίνα δε μοιάζει πολύ με την κινέζικη (αν και μοιράζονται λίγα κοινά στοιχεία). Επίσης, τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή μιας γιαπωνέζικης συνταγής σπανίζουν στην αγορά. Θα τα βρείτε μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα που πουλάνε ασιατικά προϊόντα και πάλι όχι όλα και όχι πάντα. Όμως αυτά που θα χρειαστείτε για τη σημερινή συνταγή θα τα βρείτε! Άλλωστε δεν είναι πολλά. Πρόκειται για μια συνταγή γλυκιά στη γεύση με καθαρά γιαπωνέζικο χαρακτήρα, αφού τα αρώματα της πάστας miso που περιέχει και του σησαμέλαιου είναι από τα σήματα κατατεθέντα της κουζίνας της Ιαπωνίας. Επίσης στη συγκεκριμένη συνταγή δίνουμε ακριβείς ποσότητες για τα υλικά, ώστε η γεύση να προκύψει ακριβώς όπως πρέπει! Αντί για "καλή μας όρεξη", ας πούμε... 頂きます (itadakimasu), όπως θα έλεγαν οι Ιάπωνες!

Υλικά:
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες σε μεγάλους κύβους
  • 2 ξερές πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 45 ml. σάκε
  • 45 ml. mirin
  • 30 ml. σάλτσα σόγιας
  • 45 gr. ζάχαρη
  • 45 gr. πάστα miso
  • Σησαμέλαιο
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Μείγμα Α: Αναμειγνύω καλά το σάκε, το mirin, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη.
  2. Μείγμα Β: Αναμειγνύω την πάστα miso με 45 ml. νερό για να πάρω μια λίγο πιο αραιή πάστα.
  3. Σε wok ή βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτω το σησαμέλαιο και τις μελιτζάνες και σοτάρω για 8'-10' περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτω το μείγμα Α. Βράζω για 3'. Προσθέτω το μείγμα Β και βράζω άλλα 2'. Στο τέλος του μαγειρέματος δοκιμάζω και προσθέτω όσο αλάτι χρειάζεται, καθώς και η πάστα miso και η σάλτσα σόγιας περιέχουν ήδη αλάτι. Σερβίρω χλιαρό συνοδεύοντάς το, αν θέλω, με γιαπωνέζικο ρύζι ατμού (ρύζι για σούσι). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου