Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ














Σήμερα αποφάσισα να μαγειρέψω μοσχάρι στην κατσαρόλα. Όμως ήθελα κάτι καινούριο. Ανέτρεξα στη συλλογή με τις συνταγές μου και «ξέθαψα» μία διαφημιστική καταχώρηση εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων που διαφήμιζε την κρέμα γάλακτος της φίρμας, χρησιμοποιώντας τη σε μια συνταγή με μοσχάρι στην κατσαρόλα. Εγώ, λοιπόν, πήρα τη συνταγή, την άλλαξα ως προς κάποια υλικά, πρόσθεσα κάποια άλλα και αγνόησα την κρέμα γάλακτος αντικαθιστώντας τη με άπαχο γιαούρτι! Πέτυχα διάνα! Τη μοιράζομαι μαζί σας με την προτροπή να τη φτιάξετε όπως εγώ! Η κρέμα γάλακτος "πνίγει" τη γεύση των υπόλοιπων υλικών και προσθέτει περιττά λιπαρά που δε χρειαζόμαστε. Κάπου κάπου δε λέμε όχι, αλλά όχι σήμερα!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 700 gr. μοσχαρίσιο κιλότο σε μεγάλες μπουκιές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
  • 200 gr. μανιτάρια πλευρώτους σε μέτρια κομμάτια
  • 1,5 φλ. λευκό κρασί
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1,5 κ.γ. εστραγκόν
  • 1 κ.γ. πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
  • 1/2 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι
  • 6 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μαζί με το πιπέρι και το μπαχάρι μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές. Το αφαιρώ απ' την κατσαρόλα και προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και τα καρότα. Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι και μαλακώσει η πιπεριά προσθέτω τα μανιτάρια και τα σοτάρω κι αυτά μέχρι να λαδωθούν καλά και να γυαλίσουν. Προσθέτω ξανά το κρέας και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να πάρει βράση για 1'-2', προσθέτω το εστραγκόν, τη δάφνη και τον άνηθο, καθώς και νερό να καλύψει το κρέας και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45'. Έπειτα κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το γιαούρτι και τη γραβιέρα, ανακατεύω καλά και αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Σερβίρω χλιαρό συνοδευμένο με ένα σπυρωτό πιλάφι.

1 σχόλιο: