Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ



Σήμερα το μενού περιλαμβάνει μοσχάρι στην κατσαρόλα σε μια συνταγή λίγο πιο δημιουργική! Η ιδέα προέρχεται από μία διαφημιστική καταχώρηση σε περιοδικό, μιας εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων που διαφήμιζε την κρέμα γάλακτος της φίρμας, χρησιμοποιώντας τη σε μια συνταγή με μοσχάρι στην κατσαρόλα. Εγώ, λοιπόν, πήρα τη συνταγή, της άλλαξα τα φώτα, και αγνόησα την κρέμα γάλακτος αντικαθιστώντας τη με κατσικίσιο γιαούρτι! Η κρέμα γάλακτος κατά τη γνώμη μου «πνίγει» τη γεύση των υπόλοιπων υλικών και προσθέτει περιττά λιπαρά που δε χρειαζόμαστε. Φυσικά, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και στην ποσότητα που πρέπει, έχει τη χρησιμότητά της. 'Όμως, εγώ θεωρώ ότι η προσθήκη γιαουρτιού, αντι της κρέμας, δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα νότα στο φαγητό και μια οξύτητα που το κρέας τη χρειάζεται! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 700 gr. μοσχαρίσιο κιλότο σε μεγάλες μπουκιές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά σε μεγάλα καρέ
  • 2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
  • 200 gr. μανιτάρια της αρεσκείας μου σε μέτρια κομμάτια
  • 1,5 φλ. λευκό κρασί
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1,5 κ.γ. εστραγκόν
  • 1 κ.γ. πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένο
  • 4 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι (κατά προτίμηση κατσικίσιο)
  • 6 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μαζί με το πιπέρι και το μπαχάρι μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές. Το αφαιρώ απ' την κατσαρόλα και προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και τα καρότα. Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι και μαλακώσει η πιπεριά, προσθέτω τα μανιτάρια και τα σοτάρω κι αυτά μέχρι να λαδωθούν καλά και να γυαλίσουν. Προσθέτω ξανά το κρέας και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να πάρει βράση για 2'-3', προσθέτω το εστραγκόν, τη δάφνη, καθώς και νερό να καλύψει το κρέας, αλατίζω και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 35' ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Έπειτα κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω τον άνηθο, το γιαούρτι και τη γραβιέρα, ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθούν και αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Σερβίρω χλιαρό συνοδευμένο με ένα σπυρωτό πιλάφι.

2 σχόλια:

  1. Να σας ρωτήσω το γιαούρτι δεν κόβει στην διάρκεια του βρασμού ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γιαούρτι αν βράσει, φυσικά κόβει. Εδώ δεν το βράζουμε. Το προσθέτουμε αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά (και επομένως ο βρασμός έχει σταματήσει) και απλώς το ανακατεύουμε να πάει παντού. Δεν το ξαναβράζουμε!

      Διαγραφή