Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

ΚΟΚΚΙΝΟ CURRY ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑ (แกงสีแดงกับเนื้อและฟักทอง)















Οι μαγειρικές μου αναζητήσεις σήμερα με οδήγησαν για ακόμη μία φορά στη μακρινή και εξωτική Ταϊλάνδη για ένα πιάτο πραγματικά καταπληκτικό. Ένα curry με κόκκινο χρώμα, δημιουργικό, πικάντικο αλλά ταυτόχρονα γλυκό και αρωματικό! Η γλυκιά κολοκύθα και τα πολλά αρωματικά που περιέχει το καθιστούν πραγματικά κάτι το ξεχωριστό! Όμως, θα το πρότεινα μια μέρα που θα είχατε παρέα και χρόνο, έτσι ώστε να πειραματιστείτε με την ησυχία σας, έχοντας πρώτα προμηθευτεί όλα τα κατάλληλα υλικά από κάποιο ασιατικό supermarket για να φτιάξετε την πάστα curry από την αρχή μόνοι σας. Διαφορετικά υπάρχει και η λύση να πάρετε έτοιμη πάστα κόκκινου curry και να γλιτώσετε όλον τον κόπο, αν και έτσι θα χάσετε και την ικανοποίηση του τελικού πιάτου το οποίο θα το έχετε ετοιμάσει 100% από το μηδέν! Εγώ πάντως από το μηδέν το έφτιαξα, με τη συνταγή και τις ποσότητες όπως ακριβώς τις παραθέτω και έβγαλα το αποτέλεσμα της φωτογραφίας! Τη γεύση αφήνω να την ανακαλύψετε μόνοι σας! Καλή επιτυχία!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 kg. μοσχαρίσιο κιλότο σε λεπτά κομμάτια
  • 350 gr. κολοκύθα σε μέτριους κύβους
  • 10 φύλλα kafir lime
  • 350 ml. γάλα καρύδας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κοκοφοίνικα
  • 3 κ.σ. fish sauce
  • 1 κ.σ. πάπρικα
Για την πάστα curry:
  • 1 μικρό κομμάτι γκαλάνγκαλ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 μέτριο lemongrass
  • 1 κ.σ. κόλιαντρος φρέσκος (μόνο τα κοτσάνια)
  • 5 σκ. σκόρδο
  • 3 φύλλα kafir lime
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι άσπρο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. gochujang (*βλ. σημείωση παρακάτω)
  • 1/2 κ.γ. κόλιαντρος σκόνη
  • 1/8 κ.γ. καρδάμωμο
  • 4 κ.σ. γάλα καρύδας
  • 1 κ.γ. πάστα γαρίδας (belacan)
  • 3 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 2-3 κ.σ. νερό

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ όλα τα υλικά της πάστας κάρι στο multi.
  2. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι προσθέτω την πάστα curry. Τη σοτάρω μέχρι να βγάλει τα αρώματά της και προσθέτω το μοσχάρι. Σοτάρω για λίγο ώστε να καλυφθεί καλά και να σφίξει ελαφρώς και προσθέτω το γάλα καρύδας μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την κολοκύθα) και 1/2 φλ. νερό. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 15' ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας (σημ. θα βράσει ακόμα 10' μαζί με την κολοκύθα).
  3. Έπειτα προσθέτω την κολοκύθα και βράζω ακόμα για 10'. Σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι ατμού.
  • Το gochujang είναι έτοιμη πολτοποιημένη καυτερή πιπεριά (κάτι σαν πελτές) κορεάτικης προέλευσης, το οποίο το βρήκα φυσικά στο κατάστημα με τα ασιατικά προϊόντα. Το χρησιμοποίησα για μεγαλύτερη άνεση, καθώς κανονικά θα έπρεπε να μουλιάσω σε ζεστό νερό για 30', 10 αποξηραμένες πιπεριές τσίλι (τις οποίες δεν είχα) και να τις χρησιμοποιήσω προσθέτοντας ακόμα 2-3 φρέσκες. Το αποτέλεσμα θα ήταν αφενός υπερβολικά καυτερό και αφετέρου άβολο στην παρασκευή του. Έχοντας όμως προμηθευτεί το gochujang (που είναι και αυτό πολύ καυτερό), το οποίο διατηρείται πολύ καιρό ειδικά αν μπει στο ψυγείο, η δουλειά έγινε πολύ ευκολότερη!
  • Οποιοδήποτε υλικό της συνταγής σας φαίνεται άγνωστο, μην ανησυχείτε! Ένα ενημερωμένο ασιατικό supermarket έχει τα πάντα! Άλλωστε εκεί ακριβώς τα προμηθεύτηκα κι εγώ!
  • Αν δε θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε την πάστα curry μόνοι σας και πάρετε έτοιμη, θυμηθείτε ότι χρειάζεστε 100 gr. για τη συγκεκριμένη συνταγή όπως τη δίνω! Πριν τη χρησιμοποιήσετε, αναμείξτε τη με 4 κ.σ. γάλα καρύδας, 3 κ.σ. σησαμέλαιο και 2-3 κ.σ. νερό. Εγώ πάντως δε χρησιμοποιώ έτοιμη πάστα κι έτσι μόνο θεωρητικά μπορώ να εκτιμήσω ότι θα λειτουργήσει όπως η δική μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου