Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ (SPAGHETTI ALLA CARBONARA)



Η τρίτη και τελευταία μακαρονάδα της εβδομάδας δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τη διάσημη ιταλική καρμπονάρα! Βασικά, θα μπορούσε να είναι και οποιαδήποτε άλλη, αλλά μια και δεν την είχαμε ως τώρα εντάξει στη συλλογή μας, θεωρήσαμε πως ένα αφιέρωμα στις μακαρονάδες χωρίς αυτήν θα ήταν το λιγότερο ελλιπές! Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο την επιλέξαμε. Υπάρχει γενικά μια σύγχυση για το ποια είναι η κανονική συνταγή της καρμπονάρα. Πολύς κόσμος νομίζει πως πρόκειται για τη βαριά λιπαρή μακαρονάδα με την πλούσια κρέμα γάλακτος και τα αβγά που δε χωνεύεται με τίποτα. Αυτό είναι τραγικό λάθος, αφού η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα δεν περιέχει κρέμα γάλακτος! Τάδε έφη Accademia Italiana della Cucina! Από εκεί προέρχεται φυσικά η συνταγή μας με μικρές διαφοροποιήσεις ως προς την ποσότητα των υλικών, αλλά όχι το είδος τους! Η "καρμπονάρα" με κρέμα γάλακτος είναι μια αμερικάνικη "ιερόσυλη" παραλλαγή! Αν θελήσουμε αμερικάνικη μακαρονάδα ίσως δοκιμάσουμε να φτιάξουμε "mac and cheese". Τουλάχιστον δε θα πλασάρεται ως καρμπονάρα! Προς το παρόν σπεύδουμε στην κουζίνα μας να φάμε τη λαχταριστή καρμπονάρα μας αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστή!

Υλικά:
  • 500 gr. μακαρόνια
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 200 gr. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά
  • 200 gr. παρμεζάνα και πεκορίνο τριμμένα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα στραγγίζω (όχι πολύ επιμελώς, έτσι ώστε να μείνει λίγη υγρασία). Τα ξαναρίχνω στην κατσαρόλα.
  2. Χτυπάω καλά 4 αβγά.
  3. Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρω σε μέτρια φωτιά το μπέικον, μέχρι να βγάλει το λίπος του και να ξεροψηθεί. 1' πριν είναι έτοιμο ρίχνω το σκόρδο και το σοτάρω και αυτό. Μόλις γίνει, ρίχνω όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια. Ανακατεύω και προσθέτω τα αβγά.
  4. Βάζω την κατσαρόλα στο μάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύω γρήγορα και συνεχώς έτσι ώστε να ψηθεί το αβγό. Προσθέτω ακόμα 3-4 χούφτες τριμμένα τυριά. Μόλις η μακαρονάδα αποκτήσει πλούσια, κρεμώδη υφή σερβίρω αμέσως με επιπλέον τυρί και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Αν δε σας αρέσει το σκόρδο μπορείτε να το βάλετε στην αρχή του σοταρίσματος σε μεγάλα κομμάτια και μετά να το βγάλετε και να το πετάξετε, έτσι ώστε να πάρετε μόνο τα αρώματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου