Τσακώνικης μελιτζάνας μέρος δεύτερο σήμερα (μετά το ιμάμ μπαϊλντί κατσαρόλας που φτιάξαμε πριν μερικές μέρες) με ένα παραδοσιακό φαγητό από τη Μάνη. Κρέας κοκκινιστό με μελιτζάνες. Το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να φτιαχτεί και με αρνί ή κατσίκι και με ζώα μεγαλύτερης ηλικίας (ζυγούρι, τράγο), αλλά και με μοσχάρι. Εμείς επιλέξαμε το αρνί. Πάντως είναι εκπληκτικά νόστιμο με ό,τι και να το φτιάξετε! Για μια ακόμα φορά μια παραδοσιακή συνταγή μας βάζει τα γυαλιά (αν και η μπύρα είναι δική μας προσθήκη)!
Υλικά (για 5 μερίδες):
- 1,5 kg. αρνί σε μερίδες
- 1 kg. τσακώνικες μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλ. μπύρα
- 600 gr. ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
- 1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
- 1 κ.γ. γαρίφαλα ολόκληρα
- 2 ξύλα κανέλας
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τα μπαχαρικά. Μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν προσθέτω το κρέας, ανακατεύω και σβήνω με τη μπύρα. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (σε 2' περίπου) προσθέτω τη ντομάτα και νερό ώστε να καλύπτεται το κρέας κατά τα 2/3. Βράζω το κρέας με τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα. Προσθέτω τις μελιτζάνες και, αν χρειάζεται, λίγο νερό ακόμα ώστε να μη στεγνώσει η κατσαρόλα και βράζω ακόμα 30' ή μέχρι να γίνει το κρέας. Συνοδεύω με ζεστό ψωμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου