Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΓΙΑΧΝΙ













Βρισκόμαστε λίγες σχετικά ημέρες πριν το Πάσχα και πολλοί τηρούν τη νηστεία των ημερών. Γι' αυτό κι εγώ φτιάχνω σήμερα μια νηστίσιμη συνταγή από τα Δωδεκάνησα που συνδυάζει τις σουπιές με διάφορα εποχιακά λαχανικά. Περιττό να παινέψω τη γεύση της, γιατί τα υλικά για άλλη μια φορά μιλούν από μόνα τους! Ποιος είπε ότι η νηστεία πρέπει να είναι άνοστη; Αν και το νόημα της νηστείας δε νομίζω ότι είναι ακριβώς αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει... Καλή μας όρεξη!

Υλικά:
  • 750 gr. σουπιές σε μέτρια κομμάτια
  • 600 gr. αρακάς
  • 1 φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 300 gr. ντομάτες τριμμένες
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 χούφτα μάραθος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος
  • 1/2 φλ. ούζο
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω τις σουπιές, σοτάρω για λίγο μέχρι να ασπρίσουν και σβήνω με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτω τη ντομάτα, τα φρέσκα μυρωδικά και τη ζάχαρη και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνω και βράζω για 15' σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Έπειτα προσθέτω τον αρακά. Βράζω ακόμα 12' ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά στο βαθμό που τα θέλω.
  • Λόγω άνοιξης, εκμεταλλεύτηκα όλα τα φρέσκα λαχανικά και αρωματικά που μας προσφέρει. Φυσικά, το φαγητό γίνεται και με τις ξερές μορφές των υλικών. Όμως, μη χάσετε την ευκαιρία να το φτιάξετε όσο υπάρχει φρέσκος αρακάς, σκόρδα, μάραθος και δυόσμος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου