Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ













Τι θα φάμε σήμερα; Όπως (σχεδόν) κάθε Κυριακή, στο σπίτι μας συνηθίζουμε να φτιάχνουμε ένα φαγητό χορταστικό και ίσως λίγο περισσότερο μπελαλίδικο από τις καθημερινές, αυτό που τελευταία αποκαλείται «comfort food». Όμως, το σημερινό πιάτο δεν είναι δύσκολο στην παρασκευή του! Είναι ένας τρόπος να μαγειρέψετε το κουνέλι που θυμίζει χωριάτικο φαγητό μαγειρεμένο από τη γιαγιά! Ουσιαστικά, γιουβέτσι στην κατσαρόλα. Το κουνέλι σιγοβράζει στο κρασί, ενσωματώνει το άρωμα των μανιταριών και το κριθαράκι χυλώνει καταπληκτικά, δημιουργώντας μια γευστική πανδαισία! Προσθέστε και λίγη χωριάτικη μυζήθρα ή ένα Κρητικό ξερό ανθότυρο και θα με θυμηθείτε!

Υλικά:
  • 1 kg. κουνέλι σε μερίδες
  • 500 gr. μανιτάρια σε φέτες (κατά προτίμηση portobello)
  • 1 φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο (ή 3-4 σκ. ξερό)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1/4 φλ. μηλόξιδο
  • 500 gr. κριθαράκι χοντρό
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Μυζήθρα/ξερό ανθότυρο (για το σερβίρισμα)
Για τη μαρινάδα:
  • 3 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Μπαχάρι σε κόκκους
  • Πιπέρι άσπρο

Εκτέλεση:

  1. Μαρινάρω αποβραδίς το κουνέλι με το κρασί και τα μπαχαρικά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον για κάνα δυο ώρες. Έπειτα στραγγίζω τη μαρινάδα και σκουπίζω με χαρτί κουζίνας το κουνέλι. Τη μαρινάδα τη φυλάω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το κουνέλι. Μόλις ροδίσει το αφαιρώ. Προσθέτω λίγο λάδι ακόμα (αν χρειάζεται) και σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μόλις μισομαραθούν, προσθέτω τα μανιτάρια. Μόλις μαραθούν και αυτά, προσθέτω το κουνέλι, ανακατεύω και σβήνω με το μπαλσάμικο. Βράζω για 1' και σβήνω με το μηλόξιδο. Βράζω ακόμα 1' και προσθέτω τη μαρινάδα που έχω κρατήσει, η οποία θα πρέπει να σκεπάζει το κρέας (αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό). Αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια προς σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει (περίπου 1 ώρα με 1 ώρα και 10' ανάλογα το κουνέλι).
  3. Στη συνέχεια, αφαιρώ το κουνέλι από την κατσαρόλα και προσθέτω το κριθαράκι και το κατάλληλο ζεστό νερό, ώστε να βράσει και στο τέλος να παραμείνει χυλωμένο, αλλά ζουμερό. Διορθώνω και το αλάτι. Βράζω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω τακτικά. Ακολουθώ τις οδηγίες του πακέτου ως προς το χρόνο βρασμού και έχω υπόψη μου ότι το ζυμαρικό, όταν μαγειρεύεται με αυτόν τον τρόπο, απορροφά περίπου τρεις φορές το βάρος του, οπότε υπολογίζω το αντίστοιχο νερό. (Αυτό δεν είναι δύσκολο. Προσθέτω ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού, παρακολουθώντας.) Έπειτα επαναφέρω το κουνέλι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και σερβίρω ζεστό πασπαλίζοντας, αν θέλω με μυζήθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου