Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ ΤΥΡΙ













Το μπριός (brioche) είναι ένα είδος στρογγυλού ψωμιού γαλλικής προέλευσης που περιέχει αλεύρι, αβγά, βούτυρο, γάλα ή νερό, μαγιά, αλάτι και κάποιες φορές ζάχαρη. Όπως καταλαβαίνετε και από τα υλικά περιέχει και πολλές θερμίδες και λιπαρά. Όμως η φίλη μας Βάσω Β. μας έφτιαξε μπριός με τυρί ελαφριά, πεντανόστιμα σε εθιστικό βαθμό και με σαφώς λιγότερες θερμίδες από τα αυθεντικά (ευχαριστούμε για το κέρασμα!). Βρήκαμε την ιδέα εξαιρετική και παρουσιάζουμε σήμερα την εκδοχή της Βάσως για τα μπριός! Μπορεί να μην είναι 100% η αυθεντική γαλλική συνταγή, αλλά έχει καμιά σημασία;

Υλικά (για 24 μπριός):
  • 1 φλ. γάλα (κατά προτίμηση light)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 αβγά
  • 13 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 25 κ.σ. τυριά τριμμένα ανάμικτα

Εκτέλεση:
Μέσα σε μία λεκάνη βάζουμε τα 5 πρώτα υλικά και τα αναμειγνύουμε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια παίρνουμε αλουμινένια ατομικά φορμάκια και τα γεμίζουμε με 1,5 κ.σ. από το μίγμα (τα φορμάκια πρέπει να γεμίσουν μέχρι τη μέση περίπου). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για 15' περίπου.

5 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να μην κάνω like!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γραμμάρια σε αλεύρι και τυριά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη συνταγή μας την έχουμε φτιάξει μετρώντας την ποσότητα με κουτάλια της σούπας (όπως γράφουμε). Δεν είναι συνταγή ζαχαροπλαστικής, επομένως λίγα γραμμάρια πάνω ή κάτω δεν έχουν μεγάλη σημασία.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Έκανα την συνταγή σας και ενθουσιάστηκα. Έγιναν αφρός. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν που περίμενα να έρθει μια φίλη μου σε μισή ώρα και πρόλαβα πριν έρθει, τα έκανα, καθάρισα ότι λέρωσα, φάγαμε και ήταν ΤΕΛΕΙΑ!!! Η πιο εύκολη συνταγή που έχω κάνει. Θα δοκιμάσω και με άλλη γέμιση. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο! Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας άρεσε! Δοκιμάστε και ό,τι άλλο θέλετε και περιμένουμε εντυπώσεις!

      Διαγραφή