Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ













Πολύ κοντά στο σπίτι μου υπάρχει ένα εργαστήριο που φτιάχνει φύλλα πάσης φύσεως για πίτες και γλυκά, 100% χειροποίητα! Ίσως είναι και το μοναδικό πλέον στην Αθήνα! Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξω πίτα χωρίς να προμηθευτώ το φύλλο μου από το συγκεκριμένο εργαστήριο, γιατί πραγματικά κανένα άλλο φύλλο του εμπορίου δεν αντέχει στη σύγκριση. Αυτή τη φορά, λοιπόν, αγόρασα φύλλο κρούστας και έφτιαξα μπουρεκάκια με κιμά με άρωμα Ανατολής, που προσφέρονται για finger-food σε φιλικές συγκεντρώσεις ή και για κανονικό γεύμα μαζί με μια σαλάτα. Ο συνδυασμός του κιμά με το απίθανο χειροποίητο φύλλο, κάνει αυτά τα μπουρεκάκια πραγματικά ακαταμάχητα!

Υλικά (για 10-12 μπουρεκάκια):
  • 500 gr. φύλλα κρούστας (~10-12 φύλλα)
  • 500 gr. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε μπαστουνάκια
  • 2 κ.σ. μπαχαράτ (*)
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 2 χούφτες πεκορίνο τριμμένο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τον κιμά και σοτάρω ανακατεύοντας συνεχώς για να σπάσει, μέχρι να ψηθεί εντελώς. Προσθέτω το μπαχαράτ, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Αλατίζω, βράζω για 2' και κατεβάζω απ' τη φωτιά. Προσθέτω το μαϊντανό, το βασιλικό και το πεκορίνο και ανακατεύω να ενσωματωθούν όλα πολύ καλά.
  2. Κόβω το ρολό με τα φύλλα κρούστας στη μέση, κατά μήκος. Παίρνω δύο-δύο τα κομμένα στη μέση φύλλα, και αλείφω το επάνω με λάδι. Βάζω επάνω 2 κουταλιές απ' τον κιμά. Το τυλίγω σε ρολό κλείνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Αλείφω και εξωτερικά με λάδι. Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 20' περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα μπουρεκάκια.
  • (*) Στα υλικά της συνταγής υπάρχει το μπαχαράτ. Αυτό είναι ένα αραβικό μείγμα μπαχαρικών το οποίο περιέχει όλα ή κάποια από τα παρακάτω συστατικά ανάλογα τη χώρα: Πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, καρδάμωμο, δυόσμο, σαφράν, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, ξύσμα λεμονιού κλπ... Εγώ προτείνω μια αναλογία για να το φτιάξετε μόνοι σας, αλλιώς ρίξτε όποιο συνδυασμό αυτών των μπαχαρικών προτιμάτε!
2 κ.σ. κύμινο
2 κ.σ. πιπέρι μαύρο
2 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. κόλιαντρος σε σκόνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μπαχάρι
1/2. κ.γ. καρδάμωμο αλεσμένο
3 τριανταφυλλάκια αποξηραμένα τριμμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου