Σε όλους σχεδόν (τους μη χορτοφάγους) αρέσουν τα μπιφτέκια. Οι χορτοφάγοι όμως; Είχαμε βρεθεί φιλοξενούμενοι σε σπίτι συγγενών σχεδόν χορτοφάγων οι οποίοι είχαν επινοήσει μια καταπληκτική συνταγή για χορτοφαγικά μπιφτέκια που ελάχιστη διαφορά έχουν από τα κρεάτινα, την οποία και παρουσιάζουμε. Επίσης παρουσιάζουμε και διάφορες άλλες εκδοχές τέτοιων μπιφτεκιών, που φιλοδοξούμε να εμπλουτίζουμε συνεχώς με καινούριες που θα βρίσκουμε ή θα επινοούμε.
1) ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΠΟ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Υλικά:
- 200 gr. φασόλια βρασμένα
- 1/2 φλ. ρεβίθια βρασμένα
- 1/4 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
- 2-3 χούφτες σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1 μικρή πατάτα βρασμένη και λιωμένη
- 1 καρότο τριμμένο
- 1/4 φλ. πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
- 1/2 χούφτα κόλιαντρο/μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. νιφάδες βρόμης περασμένες στο multi να γίνουν σκόνη
- 1 κ.σ. ηλιόσπορο
- 2 αβγά
- 1/4 φλ. γιαούρτι
- 2 κ.σ. κάρι
- 1 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
- Αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Περνάω τα φασόλια και τα ρεβίθια από το multi όχι όμως σε σημείο να πολτοποιηθούν εντελώς. Καλό θα είναι να έχουν και ολόκληρα κομμάτια μέσα. Αναμιγνύω όλα τα υλικά και πλάθω μπιφτέκια. Τα ψήνω στο φούρνο στους 200°C έως πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα. Σερβίρω, αν θέλω, με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.
Υλικά:
- 1 φλ. ρεβίθια μουλιασμένα για 12 ώρες
- 1 φλ. φακές μουλιασμένες για 12 ώρες
- 1 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλ. κόλιαντρο, άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. νιφάδες βρόμης περασμένες στο multi να γίνουν σκόνη
- Μπαχάρι
- Λίγο γαρίφαλο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πολτοποιώ τα όσπρια στο multi. Αναμιγνύω όλα τα υλικά και πλάθω μπιφτέκια. Τα ψήνω στο φούρνο στους 200°C έως πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα. Σερβίρω, αν θέλω, με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Προσοχή: Τα όσπρια δεν τα βράζω! Τα χρησιμοποιώ ωμά.
3) ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΠΟ ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ
Υλικά:
- 250 gr. φασόλια χάντρες βρασμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1/3 φλ. κουκουνάρι
- 1/2 φλ. νιφάδες βρόμης περασμένες στο multi να γίνουν σκόνη
- 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Πάπρικα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Περνάω τα φασόλια από το multi όχι όμως σε σημείο να πολτοποιηθούν εντελώς. Καλό θα είναι να έχουν και ολόκληρα κομμάτια μέσα. Αναμιγνύω όλα τα υλικά και πλάθω μπιφτέκια. Τα ψήνω στο φούρνο στους 180°C περίπου για 20' έως πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα. Σερβίρω, αν θέλω, με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.
4) ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΠΟ ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ
4) ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΠΟ ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ
Υλικά:
- 2,5 φλ. ρεβίθια βρασμένα
- 1 φλ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. κόλιαντρο ψιλοκομμένο
- 1/3 φλ. νιφάδες βρόμης περασμένες στο multi να γίνουν σκόνη
- 1 αβγό
- Κύμινο
- Πάπρικα
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Περνάω τα ρεβίθια από το multi όχι όμως σε σημείο να πολτοποιηθούν εντελώς. Καλό θα είναι να έχουν και ολόκληρα κομμάτια μέσα. Αναμιγνύω όλα τα υλικά και πλάθω μπιφτέκια. Τα ψήνω στο φούρνο στους 200°C έως πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα (περίπου 20'-25'). Σερβίρω, αν θέλω, με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.
4) ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ
4) ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ
Υλικά:
- 200 gr. μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα
- 1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα σε καρέ
- 1/2 χούφτα δυόσμο
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- 1/2-1 φλ. νιφάδες βρόμης περασμένες από το multi
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Χυμός λεμονιού (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Περνάω τα φασόλια από το multi όχι όμως σε σημείο να πολτοποιηθούν εντελώς. Καλό θα είναι να έχουν και ολόκληρα κομμάτια μέσα. Αναμιγνύω όλα τα υλικά και πλάθω μπιφτέκια (η ποσότητα της βρόμης θα εξαρτηθεί από το πόσο ζουμερή είναι η ντομάτα - προσθέτω τόση ώστε το μπιφτέκι να πλάθεται, αλλά να είναι το μείγμα αφράτο). Τα ψήνω στο φούρνο στους 200°C έως πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα (περίπου 40'). Σερβίρω, αν θέλω, με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και το αγαπημένο μου συνοδευτικό.
οσον αφορα τη συνταγη Νο3 "Μπιφτεκια απο Χαντρες" ειναι φανταστικη! Αλλα για να γινει φανταστρουμφικη χρειαζεται να προσθεσεις ακομα μιση πατατα τριμμενη, μια πρασινη πιπερια(απο αυτες των γεμιστων) τριμενη στο μπλεντερ και βασιλικο! Και επειδη εγω αγαπω το πικαντικο προσθεσα ακομα μπολικο μπουκοβο (επειδη δεν ειχα τουρκακια)!!! Δοκιμαστε κ θα με θυμηθειτε! Shogun ευχαριστω για την ιδεα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή**Υ.Γ. ξεχασα να πω οτι αγνοησα το κουκουναρι, το φρεσκο κρεμμυδι και την παπρικα γιατι δεν ειχα!!
Ευχαριστούμε για τις ιδέες! Σίγουρα θα τις δοκιμάσουμε και θα τις ενσωματώσουμε (με την άδειά σου) στις παραλλαγές μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφή