Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ

 


Τα όσπρια στο σπίτι το δικό μου, δε λείπουν από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής! Πέρα από τα δεδομένα διατροφικά τους οφέλη, τυχαίνει να είναι και πεντανόστιμα! Τι λέτε να τα συνδυάσουμε κιόλας με σουπιές στο ίδιο πιάτο; Εδώ πραγματικά πιάσαμε το λαχείο! Το φαγητό αυτό είναι τόσο νόστιμο, που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Υπάρχει όμως κι ένα μικρό μυστικό! Οι σουπιές που χρησιμοποίησα ήταν φρέσκες. Με άλλα λόγια ήταν κατάμαυρες, γιατί είχαν πασαλειφτεί με το μελάνι τους! Έτσι τις αγόρασα από τον ψαρά. Βέβαια, το σάκο με το μελάνι μπορείτε να τον ζητήσετε ατόφιο, αλλά όπως διαπίστωσα εγώ, και χωρίς αυτόν, από τη στιγμή που οι σουπιές ήταν κατάμαυρες, τις χρησιμοποίησα χωρίς να ξεπλύνω το μελάνι που είχαν επάνω τους. Σας πληροφορώ ότι η νοστιμιά πέρασε όλη στο φαγητό (και το μαύρισε κιόλας)! Αν εσείς χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες σουπιές που είναι κατάλευκες, ε, δε χάθηκε ο κόσμος! Φτιάξτε τη συνταγή όπως σας τη λέω και θα ξετρελαθείτε!

Υλικά (για 4-5 μερίδες):

  • 200 gr. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
  • 500 gr. σουπιές κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα σε μικρούς κύβους ή ροδέλες
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο (ψιλοκομμένα τα κοτσάνια, χοντροκομμένα τα φύλλα)
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ~ 5 cm. ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1,5 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κ.γ. πελτές
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 100 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ρεβίθια ξεκινώντας από κρύο νερό για 1 ώρα. Αν θέλω κρατάω το νερό στο οποίο έβρασαν.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), το σκόρδο, το τζίντζερ, τα καρότα και τα κοτσάνια από το σέλινο, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτω τις σουπιές και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσουν και να σφίξουν. Προσθέτω την πάπρικα, το κύμινο, τον κουρκουμά και τον πελτέ. Ανακατεύω να αναμειχθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά και σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2' και προσθέτω τη ντομάτα και νερό ή το νερό από τα ρεβίθια μέχρι να καλύπτει καλά τα υλικά, αλατοπιπερώνω, προσθέτω τη δάφνη και βράζω για 30' σε μέτρια φωτιά.
  3. Αφού περάσουν τα 30', προσθέτω στην κατσαρόλα τα βρασμένα ρεβίθια και συνεχίζω το βράσιμο για 15', μέχρι να μαλακώσουν καλά και οι σουπιές και τα ρεβίθια. Τέλος, προσθέτω τον άνηθο και τον κόλιαντρο, κάνω ένα τελευταίο ανακάτεμα και κατεβάζω από τη φωτιά.
  4. Σερβίρω το φαγητό αφού το αφήσω να σταθεί για 10'. Είναι πιο νόστιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου