Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΨΑΡΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΒΛΙΤΑ












Στην τελευταία μου επίσκεψη στον ψαρά, προμηθεύτηκα δύο μεγάλες ολόφρεσκες φέτες σφυρίδα. Η σφυρίδα είναι ένα απλά καταπληκτικό ψάρι, που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ειδικά όταν έρχεται σε μεγάλες φέτες, μπορούμε όχι μόνο να την ψήσουμε, αλλά και να τη μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα, χωρίς να έχουμε πρόβλημα με τα κόκαλα. Έτσι κι εγώ διάλεξα να την κάνω λεμονάτη στην κατσαρόλα με βλίτα! Τα βλίτα άλλωστε είναι γλυκά χόρτα και ταιριάζουν απόλυτα στη γεύση με τη σφυρίδα. Όμως δε χρειάζεται να έχετε απαραίτητα σφυρίδα για να μαγειρέψετε αυτό το φαγητό. Οποιοδήποτε παρόμοιο ψάρι σας αρέσει, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Θα προσαρμόσετε λίγο το χρόνο μαγειρέματος, αν χρειαστεί, ανάλογα με το ψάρι που θα διαλέξετε. Προς το παρόν, σας δίνω τη συνταγή για τη σφυρίδα και... καλή σας απόλαυση!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 kg. φιλέτο σφυρίδας σε φέτες
  • 1 kg. βλίτα
  • 2 καρότα ψιλοτριμμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 χούφτες άνηθος ψιλοκομμένος (τα κοτσάνια χωριστά) 
  • 1/2 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Χυμός 1,5-2 λεμονιών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, ζεματάω τα βλίτα για 3' και τα αφαιρώ.
  2. Αλατοπιπερώνω τις φέτες της σφυρίδας. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τις σοτάρω για 2' από κάθε πλευρά και τις βάζω στην άκρη.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κρεμμύδι, τα καρότα και τα κοτσάνια του άνηθου μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Προσθέτω τα βλίτα και ανακατεύω καλά, μέχρι να ενσωματωθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω τον άνηθο, το δυόσμο και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω και νερό, μέχρι λίγο πιο κάτω από το ύψος των βλίτων στην κατσαρόλα. Τοποθετώ τις φέτες της σφυρίδας επάνω στα χόρτα και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι, χωρίς να ανακατέψω, για 3'. Σερβίρω αφού αφήσω το φαγητό να κρυώσει λίγο.
  • Αν σας πέσει πολύ νερό στην κατσαρόλα, και σας περισσέψει ζουμί, μην προβληματιστείτε. Αφαιρέστε το και φάτε το σαν ορεκτική σούπα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου