Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΦΙΛΕΤΟ ΨΑΡΙΟΥ ΣΟΤΕ ΜΕ ΚΑΡΙ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ












Τι σας έχω σήμερα! Το μενού έχει ψάρι. Συγκεκριμένα τσιπούρα πελαγίσια. Είπα όμως, αντί απλά να την ψήσω και να φτιάξω μια σαλάτα και λίγο ρύζι, να κάνω κάτι πιο ενδιαφέρον! Τη φιλετάρισα κιόλας για να μην καθαρίζω κόκαλα καθώς τρώω, και την έκανα σοτέ αφού την αρωμάτισα με κάρι, φτιάχνοντας για συνοδευτικό έναν πανεύκολο πουρέ από μελιτζάνες με λίγες πιπεριές Φλωρίνης και σοταρισμένα πολύχρωμα ντοματίνια. Και υγιεινό και πολύ εύκολο και, φυσικά, πεντανόστιμο! Το τρώτε όπως το βλέπετε, μαζί με λίγο φρέσκο ψωμί. Είναι απλά τέλειο! Και μη σταματήσετε στο «φιλέτο». Δε χρειάζεται να φιλετάρετε το ψάρι, αν δε μπορείτε ή αν δεν έχετε κάποιον να σας το ετοιμάσει. Μπορείτε να ψήσετε ολόκληρο το ψάρι στο φούρνο και να το απολαύσετε εξίσου! Επίσης, αντί για τσιπούρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιλέτο ή φέτες από οποιοδήποτε παρόμοιο ψάρι προτιμάτε! Ακόμα να το φτιάξετε;

Υλικά (για 2 μερίδες):
Για το ψάρι:
  • 2 ατομικά φιλέτα ψαριού της αρεσκείας σας (ή ένα ολόκληρο ψάρι ~750 gr.)
  • Κάρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκος βασιλικός (για το σερβίρισμα)
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
  • 3 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. φρέσκος κόλιαντρος (ή μαϊντανός)
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1,5 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Πιπέρι
  • Ζάχαρη (για το ψήσιμο)
Για τα ντοματίνια:
  • 10 ντοματίνια
  • Ξερός βασιλικός
  • Θυμάρι
  • 2-3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Για το ψάρι: Αλατίζω το ψάρι και το πασπαλίζω με κάρι. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το ψάρι σε δυνατή φωτιά, ξεκινώντας από τη μεριά του δέρματος. Μόλις δω ότι ψήνεται μέχρι τη μέση του πάχους του (από την επιφάνεια που ακουμπάει στο τηγάνι και προς τα πάνω), το γυρίζω χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά. Αναλόγως και το πάχος του φιλέτου θα χρειαστεί περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Το αφαιρώ και το βάζω στην άκρη μέχρι να το σερβίρω.
  2. Για τον πουρέ μελιτζάνας: Κόβω τη μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος και τη χαράζω βαθιά με ένα μαχαίρι. Πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και πιπέρι και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο. Την τοποθετώ σε λαμαρίνα για το φούρνο πάνω σε μία λαδόκολλα, μαζί με τις πιπεριές ολόκληρες και ψήνω στους 200˚C για περίπου 20' λεπτά. Πρέπει η ψίχα της να είναι πολύ μαλακή. Μόλις γίνουν, ξεφλουδίζω τις πιπεριές και τις πολτοποιώ μαζί με τη μελιτζάνα και όλα τα υπόλοιπα υλικά του πουρέ στο multi, μέχρι να γίνουν αλοιφή.
  3. Για τα ντοματίνια: Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, σοτάρω τα ντοματίνια, αλατοπιπερώνοντάς τα και προσθέτοντας και μια πρέζα ζάχαρη. Μόλις γυαλίσουν και αρχίσουν να ψήνονται και να σκουραίνουν εξωτερικά, σβήνω με το ξίδι και προσθέτω το θυμάρι και τον ξερό βασιλικό. Μόλις εξατμιστεί σχεδόν όλο το ξίδι τα κατεβάζω απ' τη φωτιά.
  4. Σερβίρισμα: Σερβίρω σε κάθε μερίδα το μισό πουρέ μελιτζάνας, το ένα φιλέτο από πάνω και τα μισά ντοματίνια στολίζοντας με λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού (τον οποίο, προφανώς, τρώω!). Κόβω και λίγο ψωμί και απολαμβάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου