Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ














Ποιος είναι για κινέζικο σήμερα; Όχι, δεν εννοώ delivery. Ποιος ο λόγος για το delivery, όταν μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας υπέροχες και εύκολες κινέζικες συνταγές; Και για να μην το κάνω πιο περίπλοκο απ' ό,τι χρειάζεται διάλεξα να φτιάξω μια παραλλαγή στο γλυκόξινο χοιρινό που όλοι οι λάτρεις της κινέζικης κουζίνας απολαμβάνουμε στα κινέζικα εστιατόρια. Αντί για τηγανιτό χοιρινό σε κουρκούτι, έφτιαξα κεφτεδάκια με κάρι! Και η σάλτσα, που κατά κανόνα φτιάχνεται και μας σερβίρεται απλώς ανακατεύοντας και βράζοντας για λίγο, κέτσαπ, ξίδι και ανανά κονσέρβα (μαζί με λαχανικά, προφανώς), στη δική μου εκδοχή φτιάχνεται με φρέσκα υλικά από το μηδέν! Γιατί όχι; Και υγιεινότερη είναι και, τολμώ να πω, πολύ νοστιμότερη!

Υλικά:
Για τα κεφτεδάκια:
  • 500 gr. χοιρινός κιμάς
  • 1 κρεμμύδι
  • 3-4 σκ. σκόρδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (~3 cm.)
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. κάρι
  • 2-3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ηλιέλαιο (για σοτάρισμα)
Για τη σάλτσα:
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μεγάλα καρέ
  • 1 πιπεριά κέρατο σε μεγάλα καρέ
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 3-4 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • 2 μικρά κολοκύθια σε ροδέλες ~ 1,5 cm.
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (~3 cm.) ψιλοκομμένο
  • 200 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 100 ml. ρυζόξιδο
  • 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 4 κ.σ. γλυκιά σάλτσα σόγιας
  • 4 φέτες φρέσκος ανανάς κομμένες σε τέταρτα
  • Σησαμέλαιο (ή ηλιέλαιο)

Εκτέλεση:
  1. Περνάω όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια στο multi (εκτός από τον κιμά), μέχρι να κοπούν ψιλά αλλά όχι να λιώσουν τελείως. Τα αναμειγνύω με τον κιμά, ζυμώνω να ομογενοποιηθούν και πλάθω κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο, τα σοτάρω μέχρι να ροδίσουν καλά απ' όλες τις μεριές και τα αφαιρώ.
  2. Σε wok ή μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σοτάρω μαζί τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα κολοκύθια για 1'-2' μέχρι απλώς να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γυαλίσει και να λαδωθούν καλά τα λαχανικά. Προσθέτω τη ντομάτα, ανακατεύω να αναμειχθεί καλά, και προσθέτω το ρυζόξιδο και τις σάλτσες σόγιας. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10'.
  3. Έπειτα προσθέτω τα κεφτεδάκια και βράζω για ακόμα 5' (αν η σάλτσα έχει στεγνώσει πολύ, προσθέτω λίγο νερό). Στα τελευταία 2' προσθέτω και τον ανανά. Μόλις γίνει, αφήνω το φαγητό να σταθεί για λίγο και σερβίρω με σπυρωτό σκέτο ρύζι basmati.
  • Φυσικά, επειδή πρόκειται για κινέζικη συνταγή, προμηθευτείτε οπωσδήποτε σησαμέλαιο, ρυζόξιδο και σάλτσα σόγιας από κάποιο μεγάλο super market και γλυκιά σάλτσα σόγιας από κάποιο ασιατικό κατάστημα. Πάντως τη γλυκιά σάλτσα σόγιας μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μαύρη ζάχαρη στην ίδια ποσότητα. Αν δε βρείτε σησαμέλαιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο. Αν όμως τυχαίνει να έχετε καπνιστό σησαμέλαιο (από κάποιο ασιατικό κατάστημα), ρίξτε λίγες σταγόνες απ' αυτό στο τέλος του μαγειρέματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου