Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΡΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ (लोबिया खुम्बी)















Είχα πολύ καιρό να δοκιμάσω κάποια καινούρια ινδική συνταγή. Και για όσους παρακολουθούν το blog μου, σίγουρα γνωρίζουν πως όταν πρόκειται για έθνικ κουζίνες, η ινδική είναι μια από τις αγαπημένες μου! Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι; Οι συνδυασμοί των γεύσεών της είναι άπειροι, τα μπαχαρικά της το ίδιο και επιπλέον τα πιάτα της είναι όλα καυτερά, κάτι που προσωπικά προτιμώ ιδιαιτέρως! Επίσης, είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για το μαγείρεμα των οσπρίων πάσης φύσεως! Σήμερα, λοιπόν, είχα λίγα μαυρομάτικα φασόλια στο ντουλάπι μου και αποφάσισα να τα κάνω ινδικό κάρι με μανιτάρια! Η συνταγή είναι ευκολότατη, σχετικά γρήγορη και με υλικά τα οποία πιθανότατα έχετε ήδη στο ντουλάπι σας! Οι δε χορτοφάγοι, οι vegan και όσοι νηστεύουν τη Σαρακοστή, θα ξετρελαθούν! Όσο για το πόσο καυτερό θα γίνει το πιάτο, αυτό το αφήνω πάνω σας προτείνοντας μια μικρή ποσότητα πιπεριού καγιέν, όσο αρκεί για να το κάνει πολύ ελαφρά πικάντικο. Προσωπικά θα έβαζα τουλάχιστον 3 φορές τόσο, αλλά εγώ είμαι εγώ... Καλό μαγείρεμα!

Υλικά:
  • 200 gr. μαυρομάτικα φασόλια
  • 250 gr. μανιτάρια σε φετάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ~ 3 cm. ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 κ.γ. κόλιαντρος σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος φρέσκος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα φασόλια για 15' μέχρι να μαλακώσουν σχετικά και τα στραγγίζω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω την κανέλα με τους σπόρους του κύμινου μέχρι να αρωματίσουν καλά. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρω μέχρι να γυαλίσει τι κρεμμύδι και να μαλακώσει καλά. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά σε σκόνη και τα μανιτάρια. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι και τα μανιτάρια να σοταριστούν καλά και προσθέτω τη ντομάτα (αν στο μεταξύ τα μπαχαρικά αρχίσουν να πιάνουν στον πάτο της κατσαρόλας προσθέτω λίγες κ.σ. νερό). Προσθέτω και λίγο νερό και βράζω για 10'. Έπειτα προσθέτω τα βρασμένα φασόλια, αλατίζω, ρίχνω και μια πρέζα ζάχαρη και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για ακόμα 15'-20' μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτω τέλος, το φρέσκο κόλιαντρο και σερβίρω με ρύζι ή πίτες για σουβλάκια ή (αν βρω) ινδικό ψωμί naan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου