Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

CHAHAN ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ (鶏のチャーハン)














Όπως είχαμε υποσχεθεί, σήμερα μαγειρεύουμε τη δεύτερη γιαπωνέζικη συνταγή της εβδομάδας! Τη γιαπωνέζικη εκδοχή του τηγανιτού ρυζιού. Τηγανιτό ρύζι πιθανότατα έχετε φάει σε κάποιο κινέζικο εστιατόριο. Η διαφορά του chahan από την κινέζικη εκδοχή του είναι αφενός στα υλικά και αφετέρου στη υφή του ρυζιού. Το γιαπωνέζικο chahan είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να είναι σχετικά "συμπαγές" και παραδοσιακά περιέχει κάποιο είδος αλλαντικού. Μάλιστα στην Οκινάουα από την οποία προέρχεται η συνταγή, το αλλαντικό αυτό είναι το γνωστό ζαμπόν κονσέρβας (καθώς η Οκινάουα βρίσκεται πολύ νοτιότερα από τα 4 μεγάλα νησιά της Ιαπωνίας και έχει επηρεαστεί πολύ από την Αμερική. Ακόμα και η κουλτούρα των κατοίκων της διαφέρει ελαφρώς από αυτή των υπόλοιπων Ιαπώνων)! Όμως chahan μαγειρεύεται με οποιοδήποτε συνδυασμό υλικών. Έτσι εμείς φτιάξαμε τη δική μας εκδοχή με μπέικον και κοτόπουλο, προσαρμόζοντας κατάλληλα και τα υπόλοιπα υλικά, η οποία πραγματικά είναι καταπληκτική! Προσοχή! Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες και προμηθευτείτε τα υλικά από ένα ασιατικό supermarket για να έχετε το κατάλληλο αποτέλεσμα!

Υλικά:
  • 1 φλ. ρύζι basmati
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 100 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια
  • 100 gr. μπέικον σε μικρά καρέ
  • 1 χούφτα αρακάς
  • 1 χούφτα καλαμπόκι
  • 1 χούφτα καρότο σε μικρά καρέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 1 φρ. κρεμμύδι σε διαγώνιες ροδέλες
  • Σησαμέλαιο
  • Αλάτι (αν χρειαστεί)
  • Σουσάμι και μαυροκούκι (για το γαρνίρισμα)
Για τη σάλτσα:
  • 1 κ.σ. πάστα miso
  • 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. mirin
  • 4 κ.σ. νερό 
Εκτέλεση:
  1. Αναμιγνύω καλά όλα τα υλικά της σάλτσας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μετράω 2,5 φλ. νερό, τα βάζω σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτω τα ρύζια. Ανακατεύω και χαμηλώνω το μάτι της κουζίνας στο ελάχιστο. Κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας και βράζω μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό (περίπου 12').
  3. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρω το μπέικον μέχρι να αρχίσει να ξεροψήνεται. Προσθέτω το κοτόπουλο, ανακατεύω 1-2 φορές και προσθέτω το κρεμμύδι. Σοτάρω μέχρι να μαλακώσει και προσθέτω τον αρακά, το καλαμπόκι και το καρότο. Συνεχίζω να σοτάρω μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και αυτά. Έπειτα τα μετακινώ στη μία άκρη του σκεύους και προσθέτω στο άδειο τμήμα του τηγανιού τα αβγά. Τα ψήνω μέχρι να γίνουν ομελέτα, τα κομματιάζω και τα αναμιγνύω καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω και το ρύζι και ανακατεύω πάρα πολύ καλά. Τέλος, προσθέτω τη σάλτσα και ανακατεύω να πάει παντού και να απορροφηθεί. Διορθώνω το αλάτι (αν χρειάζεται), προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι, ανακατεύω και σερβίρω πασπαλίζοντας με σουσάμι και μαυροκούκι.
  • Ο συνδυασμός των δύο διαφορετικών ρυζιών σε αυτή την αναλογία θα μου δώσει το "συμπαγές" αποτέλεσμα που θέλω στο τελικό πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου