Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΜΠ














Σήμερα για πρώτη φορά, φτιάξαμε συνταγή από την Αρμενία! Είχαμε στο μυαλό μας να φτιάξουμε κοκκινιστό, αλλά ταυτόχρονα είχαμε εντοπίσει αυτή τη συνταγή η οποία του μοιάζει πολύ! Ουσιαστικά πρόκειται για κοκκινιστό αρνί ξεκοκαλισμένο, αρωματισμένο με ξερό κόλιαντρο. Η κουζίνα της Αρμενίας βασίζει τη γεύση της στην ποιότητα των πρώτων υλών, παρά στην υπερβολική χρήση μπαχαρικών. Επομένως, για να είμαστε κι εμείς όσο το δυνατόν πιο αυθεντικοί δεν αλλάξαμε πολλά στη συνταγή. Λίγο κρασάκι χρησιμοποιήσαμε για το σβήσιμο του φαγητού και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιαντρο για το τελείωμα... μόνο! Το κρέας το συνοδεύσαμε με πλιγούρι το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην αρμένικη κουζίνα, όπως και το σιτάρι και το κριθάρι. Επομένως, έχετε μία ακόμα ιδέα για το πώς τρώνε το κοκκινιστό και στην Αρμενία (ή τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές της). Και για όσους δεν προτιμούν το αρνί (καθώς η μυρωδιά του εδώ δεν καλύπτεται από μπαχαρικά), το φαγητό αυτό γίνεται και με μοσχάρι. Καλή σας όρεξη!

Υλικά:
  • 800 gr. αρνί ψαχνό σε μεγάλες μπουκιές
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο ξερό τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. κρασί κόκκινο
  • 400 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 χούφτα φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω για λίγα λεπτά το κρέας με την πάπρικα, τον ξερό κόλιαντρο και το πιπέρι.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει από τη μια μεριά. Το γυρνάω και προσθέτω το κρεμμύδι. Σοτάρω μέχρι να γυαλίσει και το κρεμμύδι και να ροδίσει το κρέας απ' όλες τις μεριές. Σβήνω με το κρασί και αφήνω να βράσει 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω τη ντομάτα, το αλάτι και τη ζάχαρη, λίγο νερό και βράζω για 30'-40', ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το κρέας.
  3. Κατεβάζω το φαγητό απ' τη φωτιά, προσθέτω το φρέσκο κόλιαντρο και 2 κ.σ. βούτυρο (αν το χρησιμοποιήσω) και σερβίρω με πλιγούρι (αν θέλω το πλέον συνηθισμένο συνοδευτικό) ή ρύζι ή χυλοπίτες (οπωσδήποτε ζυμωμένες με αβγό).   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου