Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

ΑΡΝΙ JALFREZI













Σήμερα ξανακάνουμε μια επίσκεψη σε μια από τις αγαπημένες μας κουζίνες, την ινδική! Αν και η συγκεκριμένη συνταγή πιθανότατα προέρχεται από το Πακιστάν. Ουσιαστικά η προέλευσή της είναι από την περιοχή του Πουντζάμπ η οποία μοιράζεται μεταξύ βόρειας Ινδίας και Πακιστάν. Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Internet αφήνει πολλές ενδείξεις ότι πρόκειται για πακιστανική συνταγή, επομένως κι εμείς ως τέτοια θα την καταχωρίσουμε. Όλα αυτά όμως μικρή σημασία έχουν μπροστά στη νοστιμιά του συγκεκριμένου πιάτου η οποία είναι συγκλονιστική! Είναι ταυτόχρονα πικάντικη, αλλά σε αντίθεση με άλλες ινδικές συνταγές που καλύπτουν εντελώς τη γεύση του κρέατος με πολλά μπαχαρικά, εδώ το αρνί το καταλαβαίνεις με κλειστά μάτια! Δε θέλει πολλή ώρα να ετοιμαστεί, αλλά έχει αρκετά διαφορετικά στάδια μαγειρέματος. Ο κόπος σας όμως θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Υλικά:
Για το αρνί:
  • 1 kg. αρνί ψαχνό σε μεγάλους κύβους
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/4 κ.γ. καρδάμωμο
  • Αλάτι
Για το masala:
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 2 πράσινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ (~1 cm.)
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3/4 κ.γ. παπαρουνόσπορο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/4 κ.γ. καρδάμωμο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα σε καρέ
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/4 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/4 κ.γ. κύμινο
  • 1/4 κ.γ. κόλιαντρο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο 
  • Αλάτι
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)

Εκτέλεση:
  1. Για το αρνί: Πασπαλίζω το αρνί με τα μπαχαρικά και το αφήνω 10' να μαριναριστεί. Το βράζω σε νερό για 15' περίπου (ανάλογα το είδος του κρέατος ελέγχετε) μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζω αλλά κρατάω το ζωμό.
  2. Για το masala: Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτω τις πιπεριές, το τζίντζερ, το σκόρδο και τον παπαρουνόσπορο και σοτάρω μέχρι να αρωματίσουν και αυτά και να μαλακώσουν. Τα αποσύρω και τα πολτοποιώ στο multi μαζί με τα υπόλοιπα υλικά του masala και ελάχιστο ζωμό, μέχρι να πάρω μια ομοιογενή πάστα.
  3. Για τη σάλτσα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτω το masala μαζί με κατάλληλο ζωμό και βράζω για 5' (δεν το αφήνω να στεγνώσει εντελώς). Προσθέτω τη ντομάτα και βράζω για ακόμα 3' προσθέτοντας ζωμό αν και όσο χρειάζεται. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το φρέσκο κόλιαντρο, ανακατεύω καλά και προσθέτω το βρασμένο αρνί μαζί με λίγο ακόμα ζωμό. Βράζω για 5' ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πασπαλίζω με το φρέσκο κόλιαντρο.
  4. Σερβίρω συνοδεύοντας με ένα ντιπ γιαουρτιού, ρύζι και ινδικές πίτες naan ή πίτες για σουβλάκια. Εμείς προτείνουμε το ινδικό πιλάφι με πορτοκάλι. Θεωρούμε ότι του ταιριάζει ιδανικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου