Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

ΑΡΝΙ GULAI (GULAI KAMBING)














Οι επισκέψεις μας στις κουζίνες της Ασίας είναι πολύ συχνές κι αυτό γιατί μας αρέσει ιδιαίτερα ο εξωτικός τους χαρακτήρας και τα αρώματά τους, που στην Ελλάδα δε μας είναι και πολύ οικεία (αν εξαιρέσει κανείς την κινέζικη, την ινδική και τη γιαπωνέζικη κουζίνα και σε πολύ μικρότερο βαθμό την ταϊλανδέζικη). Σήμερα, λοιπόν, επισκεπτόμαστε γευστικά την Ινδονησία και φτιάχνουμε ένα κίτρινο κάρυ με αρνί και γάλα καρύδας. Είναι από τα πλέον εύκολα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει και από τα πλέον νόστιμα. Φυσικά όμως θα πρέπει να προμηθευτείτε lemongrass, φρέσκο κουρκουμά και φύλλα λάιμ από κάποιο ασιατικό supermarket, αλλιώς ο εξωτικός χαρακτήρας του πιάτου πάει περίπατο! Σίγουρα όμως, αν κάνετε τον κόπο να ψάξετε θα αποζημιωθείτε με το τελικό αποτέλεσμα!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 500 gr. αρνί (ή κατσίκι) ξεκοκαλισμένο σε μεγάλους κύβους
  • 4 φύλλα λάιμ
  • 1 lemongrass κοπανισμένο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 500 ml. γάλα καρύδας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ηλιέλαιο
Για την αρωματική πάστα κάρυ:
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 12 φιστίκια κάσιους άψητα
  • 1 κομμάτι φρέσκια ρίζα κουρκουμά (~2 cm.)

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά της πάστας κάρυ με λίγο νερό, μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.
  2. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο, σοτάρω το αρνί μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτω την πάστα κάρυ και σοτάρω μέχρι να ανακατευτεί πολύ καλά με το κρέας, βγάλει όλα της τα αρώματα και εξατμιστεί η υγρασία της (περίπου 5'). Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά τελειώνοντας με το γάλα καρύδας. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 45' περίπου (ο χρόνος αυτός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των κομματιών του κρέατος). Αν χρειαστεί προσθέτω ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Στο τέλος το κρέας πρέπει να είναι μαλακό και η σάλτσα δεμένη. Σερβίρω με ρύζι ατμού.
  • Το γάλα καρύδας έχει αρκετά λιπαρά. Μετά από κάποιο χρόνο βρασμού τα λιπαρά αυτά θα έχουν διαχωριστεί. Αυτό είναι φυσιολογικό. Δε μπορούμε να το αποφύγουμε, αφού στη συγκεκριμένη συνταγή θέλουμε το κρέας να βράσει μέσα σε αυτό. Σε άλλη περίπτωση θα το μεταχειριζόμαστε σαν την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντάς το στο τέλος του μαγειρέματος. Πάντως στις χώρες της ΝΑ Ασίας τέτοιου είδους πιάτα σερβίρονται ως έχουν, με το λάδι να έχει ανέβει στην επιφάνεια. Για τους Ευρωπαίους όμως τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και θεωρείται μειονέκτημα. Μπορείτε το περιττό αυτό λάδι προαιρετικά να το αφαιρέσετε με ένα κουτάλι (και να γλιτώσετε έτσι και κάποιες θερμίδες!). Είναι καθαρά θέμα εμφάνισης και όχι γεύσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου