Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

ΡΥΖΙ ΜΕ ΛΑΪΜ ΚΑΙ ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ















Το ρύζι αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για ψητές μπριζόλες, ψάρια, αλλά και ελαφρύ πιάτο από μόνο του. Εμείς το επιλέγουμε πολλές φορές και αναζητάμε καινούριες νόστιμες παραλλαγές για να μαγειρεύουμε. Σήμερα φτιάχνουμε μια εύκολη μεξικάνικη παραλλαγή αρωματισμένη με κύμινο, φρέσκο κόλιαντρο και χυμό λάιμ. Το λάιμ και ο κόλιαντρος άλλωστε, είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ της μεξικάνικης κουζίνας. Γίνεται με μακρύκοκκο ρύζι, επομένως ένα κίτρινο ρύζι, ένα basmati ή ένα parboiled είναι ό,τι πρέπει. Εμείς το δοκιμάσαμε με jasmine και μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι!

Υλικά:
  • 2 φλ. ρύζι jasmine (ή άλλο μακρύκοκκο ρύζι για πιλάφι*)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • Χυμός 2 λάιμ
  • Ξύσμα 1 λάιμ
  • 1 μεγάλη χούφτα κόλιαντρο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν καλά και να αρχίσει να ροδίζει το κρεμμύδι. Προσθέτω το ρύζι και το κύμινο και ανακατεύω μέχρι να λαδωθεί καλά. Προσθέτω 2,5 φλ. νερό και βράζω με κλειστό καπάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλο το νερό.
  2. Στο μεταξύ πολτοποιώ στο multi τον κόλιαντρο μαζί με το χυμό από τα λάιμ, το ξύσμα και ακόμα 1/2 φλ. νερό. Το προσθέτω και αυτό στην κατσαρόλα με το μισοβρασμένο ρύζι και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι και αυτό το υγρό να απορροφηθεί. Σερβίρω σαν συνοδευτικό.
(*) Η αναλογία ρυζιού-νερού για το ρύζι jasmine και το basmati είναι 1 προς 1,5. Αν χρησιμοποιήσετε άλλο είδος είναι 1 προς 2. Αν μάλιστα το ρύζι είναι αναποφλοίωτο η αναλογία ανεβαίνει στο 1 προς 2,5 περίπου. Προσαρμόστε τη συνταγή ανάλογα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου