Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΑ (ข้าวผัดสับปะรดและกุ้ง)













Όπως υποσχεθήκαμε την Κυριακή, συνεχίζουμε σήμερα το μίνι αφιέρωμά μας στην κουζίνα της Ταϊλάνδη με τηγανιτό ρύζι με γαρίδες και ανανά. Είναι ένα πραγματικά εξωτικό πιάτο που μας εξέπληξε, καθώς το περιμέναμε πολύ πιο γλυκό στη γεύση λόγω της παρουσίας του ανανά. Όμως το υλικό το οποίο κάνει τη διαφορά είναι η "πάστα γαρίδας" που θα τη βρείτε μόνο σε ασιατικά supermarket. Μάλιστα χωρίς αυτό, η συνταγή στερείται την ταϊλανδέζικη ταυτότητά της. Αν προμηθευτείτε πάστα γαρίδας μη σας ξενίσει η (ομολογουμένως) πολύ άσχημη μυρωδιά της! Χρησιμοποιήστε τη στην αναλογία που λέει η συνταγή και θα εκπλαγείτε με το πως μεταμορφώνεται στο μαγείρεμα! Έχουμε έτσι ένα πιάτο με έντονο το άρωμα της γαρίδας, εξωτική χροιά λόγω του ανανά και αρκετά καυτερό λόγω της καυτερής πιπεριάς που περιέχει! Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 250 gr. ρύζι basmati βρασμένο
  • 150 gr. μικρές γαρίδες καθαρισμένες
  • 100 gr. ανανάς σε καρέ
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. πάστα γαρίδας
  • 2 κ.σ. φιστίκια κάσιους ψημένα ανάλατα (προαιρετικά)
  • Φιστικέλαιο
Για τη σάλτσα:
  • 1 κ.σ. fish sauce
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. χυμός ανανά

Εκτέλεση:
Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της σάλτσας. Σε ένα wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο φιστικέλαιο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω για λίγα δευτερόλεπτα την πάστα γαρίδας και τα σκόρδα. Προσθέτω τις γαρίδες και τα κάσιους (αν τα χρησιμοποιήσω) και μόλις μισοψηθούν προσθέτω την καυτερή πιπεριά, το ρύζι και τον ανανά. Ανακατεύω και περιχύνω με τη σάλτσα. Ανακατεύω καλά να ενσωματωθεί και σερβίρω. Συνολικά δεν πρέπει να χρειαστούν πάνω από 3' μαγείρεμα.
  • Όλα τα εξωτικά υλικά της συνταγής υπάρχουν σε ασιατικά supermarket.
  • Δε χρειάζεται να αγοράσετε χυμό ανανά. Απλώς λιώστε με ένα πιρούνι ένα κομμάτι από τον ανανά που θα χρησιμοποιήσετε για να βγει ο χυμός του. Ό,τι περισσέψει φάτε το ή ρίξτε το στο φαγητό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου