Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΚΑΤΣΙΚΙ ΚΑΠΑΜΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ













Ο όρος «καπαμάς» είναι τούρκικης προέλευσης και αναφέρεται σε ένα φαγητό το οποίο μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι συνήθως με ντομάτα και αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας. Πολύ συχνά το κρέας συνδυάζεται με πατάτες. Κυριακή, λοιπόν, σήμερα και το καθιερωμένο Κυριακάτικο γεύμα μας ήταν αυτή τη φορά μια εκδοχή του καπαμά με κατσίκι! Σίγουρα τη γεύση του τη γνωρίζετε πολύ καλά, αφού σε όλα τα ελληνικά σπίτια μαγειρεύουν τουλάχιστον μία εκδοχή του καπαμά. Εγώ χρησιμοποιώ και γλυκοπατάτες, πετιμέζι και διάφορα μυρωδικά που τον κάνουν λίγο πιο ιδιαίτερο, αλλά αφήνουν όλη τη γεύση της πρώτης ύλης (του κατσικιού εν προκειμένω) να αναδειχτεί! Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας!

Υλικά:
  • 1,5 kg. κατσίκι σε μερίδες
  • 1/2 kg. πατάτες σε κομμάτια ~ 5x5 cm.
  • 1/2 kg. γλυκοπατάτες σε κομμάτια ~ 5x5 cm.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 7-8 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 μέτριο φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένο (ή μαϊντανός)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο και σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2', να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα, την κανέλα, τους γλυκάνισους, το πετιμέζι και πιπέρι. Προσθέτω νερό, ώστε να σκεπάζεται το κρέας και βράζω σε μέτρια φωτιά για 30'. Έπειτα προσθέτω τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες, αλατίζω και βράζω για ακόμα 45', μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτω τον άνηθο και τον κόλιαντρο και ανακατεύω προσεκτικά για να μη διαλυθούν οι πατάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου