Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

Για μια ακόμη φορά σειρά στις συνταγές μας έχουν τα γλυκά! Η σημερινή γλυκιά έμπνευση είναι κάτι απλό και γρήγορο που πιστεύουμε πως όλοι θα ήθελαν να δοκιμάσουν. Η έμπνευση προήλθε από τις φόρμες σιλικόνης Silikomart, με το ολοκληρωμένο Kit Lik-Ice Pops για γρανίτες.  Σαν κάτι να ξύπνησε από παιδικές μνήμες και πιάσαμε δουλειά! 

Από την Αγγελική Κ.

ΓΡΑΝΙΤΕΣ - ICE POPS
Χρησιμοποιήσαμε απλά υλικά, τα οποία όλοι έχουμε σπίτι. Στην αρχή δοκιμάσαμε σκέτο χυμό σπιτικό ή του εμπορίου. Επίσης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τεχνητά αρώματα/χρώματα για ένα πιο εντυπωσιακό αποτελέσματα, ωστόσο προτιμήσαμε (όπως πάντα) την πιο φυσική οδό και το αποτέλεσμα δεν μας απογοήτευσε.  

Πορτοκαλί σορμπέ 



Το συγκεκριμένο ice pop είναι σορμπέ, δηλαδή έχει πιο βελούδινη υφή και είναι πιο γλυκό στη γεύση, με απουσία κρυστάλλων νερού.  

Υλικά:
  • 100 ml νερό
  • 50 gr. ζάχαρη
  • 50 ml  χυμός πορτοκάλι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • Φλούδα 1/2 πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Χρησιμοποιήσαμε χυμό εμπορίου πορτοκάλι-σαγκουίνι (αν περιέχει κομματάκια και δεν τα θέλετε, τον σουρώνετε). Σε μία κατσαρόλα, βάλαμε το νερό και τη ζάχαρη. Μετρήσαμε μόνο τον όγκο, ώστε να έχουμε αναλογία 1:2 στα υλικά μας. Στην ουσία αυτό είναι το σιρόπι μας. Μετά βάλαμε το  χυμό,  ώστε να πετύχουμε ωραίο χρώμα και γεύση στο σορμπέ μας. Φυσικά δεν παραλείψαμε τα ξυλάκια κανέλας και τη φλούδα του πορτοκαλιού για έξτρα άρωμα. Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε την κανέλα. Αφήσαμε το μείγμα να βράσει ώστε να δέσει το σιρόπι, 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά από τη στιγμή του βρασμού. Μετά τοποθετήσαμε το μείγμα σε μία μικρή κανάτα (συνήθως αυτή που έχει και κλίμακα μέτρησης ml) και όταν κρύωσε το ρίξαμε στις φόρμες σιγά-σιγά ώστε να καλυφθεί και το ξυλάκι. Εδώ λίγο προσοχή, καθώς είναι πολύ εύκολο το μείγμα να χυθεί κατά τη μεταφορά στην κατάψυξη. Επειδή η κατάψυξη στο σπίτι μας βρίσκεται χαμηλά, αυτό που κάναμε είναι αρχικά να τοποθετήσουμε τα ξυλάκια στις φόρμες και να τα μεταφέρουμε στο ράφι της κατάψυξης και κατόπιν να ρίξουμε το μείγμα. Επίσης καλό θα ήταν  να έχετε τοποθετήσει ένα δίσκο κάτω από τις φόρμες πρωτύτερα, ώστε αν ξεχειλίσει, να μην λερώσετε. Οι φόρμες παρέμειναν στην κατάψυξή για όλο το βράδυ αλλά και μέσα σε 3 ώρες είναι εντάξει. Με ανάλογη λογική, σας προτείνουμε σορμπέ λεμόνι με άρωμα δυόσμου, το οποίο δεν αποκλείεται να το δοκιμάσουμε σε επόμενο αφιέρωμα. 

Πράσινη γρανίτα 

Θυμάστε μία ανάρτηση φωτογραφίας στο Facebook στις 15 Μαρτίου;  Αυτή τη γρανίτα θα παρουσιάσουμε τώρα. Χυμός του εμπορίου με αχλάδι, ανανά, ακτινίδιο και ιπποφαές, παγωμένος χωρίς καμία άλλη προσθήκη. Διατηρεί τα αρώματα της και είναι πιο τραγανή από το σορμπέ, λόγω των κρυστάλλων νερού. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε τις φόρμες σιλικόνης και εδώ. Φιλική συμβουλή: πάντα η μεγαλύτερη ποσότητα σας εξασφαλίζει γεμάτα καλούπια σε περίπτωση ατυχήματος. Οι παραπάνω προτάσεις είναι ενδεικτικές και φυσικά οποιοδήποτε smoothie, χυμός ακόμα και cocktail μπορεί να γίνει γρανίτα ή σορμπέ. Δοκιμάσαμε μέχρι και αναψυκτικό τύπου cola αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ιδανικό καθώς φούσκωσε μέσα στο καλούπι και η γεύση ήταν αδύναμη.  

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Γλειφιτζούρια από σοκολάτα
















Επόμενη ιδέα τα σοκολατάκια σε γλειφιτζούρι.  Επίσης μία πολύ ωραία ιδέα για κέρασμα, αφού διατηρείται και εκτός ψυγείου, εφόσον καλυφθεί με ζελατίνα.  Γενικότερα η σοκολάτα είναι ένα υλικό το οποίο χρειάζεται προσοχή ώστε να μην καεί αλλά και να μην σβολιάσει. Εμείς χρησιμοποιήσαμε απλή κουβερτούρα και τη λιώσαμε σε μπεν-μαρί. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία, ωστόσο δεν μας διευκολύνει να την κρυώσουμε αποτελεσματικά και να μπορέσει να μπει στο καλούπι σιλικόνης.  

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα που βράζει νερό μέχρι τη μέση, τοποθετούμε από πάνω ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ, όπου έχουμε μέσα την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης, αποφεύγοντας την ξύλινη κουτάλα η οποία μπορεί να έχει συγκρατήσει υγρασία. Όταν έχουν μείνει ελάχιστα κομμάτια σοκολάτας, αποσύρουμε το μπολ από την  κατσαρόλα  και εκμεταλλευόμαστε την υπάρχουσα θερμότητα, προσέχοντας να μη μπει νερό στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε ώστε να πέσει η θερμοκρασία της σοκολάτας, αλλά να παραμείνει ρευστή ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί στις φόρμες.  Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να ρίξουμε μέσα στη σοκολάτα καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, σταφίδες, goji berries κ.α. αρκεί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.  

 













Το καβούρντισμα των ξηρών καρπών γίνεται σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρά ροδαλό χρώμα. Από πριν τους έχουμε ψιλοκόψει σε ξύλο κοπής ή  multi, ώστε να ταιριάζουν στις φόρμες σιλικόνης. Εμείς ήδη είχαμε τοποθετήσει τους ξηρούς καρπούς μαζί με ζάχαρη καρύδας στο καλούπι και μετά ρίξαμε τη σοκολάτα, για διακοσμητικούς λόγους. Και στις δύο περιπτώσεις, όταν ρίξουμε τη σοκολάτα στις φόρμες, τις κουνάμε και τις χτυπάμε ελαφρώς στον πάγκο ώστε να φύγουν οι φυσαλίδες αέρα. Μετά με τη ράχη ενός μαχαιριού, αφαιρούμε την περισσευούμενη σοκολάτα, περνώντας την από το ξυλάκι έως την κορυφή. Μετά τοποθετούμε τις φόρμες στο ψυγείο για 3 ώρες ώστε να στερεοποιηθεί. 

Γλυκιές κουταλιές



















Η σοκολάτα μας μπορεί να συνοδεύσει τον καφέ ή και το γλυκό μας. Ρίχνουμε λιωμένη σοκολάτα σε φόρμα Choco Spoons. Και αν σας περιμένει ένας ζεστός  cappuccino, τα σοκολατένια κουταλάκια μπορούν να περιέχουν και σκόνη κανέλας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου