Μπήκε και η Σαρακοστή, λοιπόν, και το ρίξαμε στα θαλασσινά! Γαρίδες εν προκειμένω αυτή τη βδομάδα σε δύο εκδοχές. Σήμερα η πρώτη: ριζότο! Και τι ριζότο! Ένα αρωματικό και πεντανόστιμο ριζότο που το μαγείρεψα εκμεταλλευόμενος ακόμα και τα τσόφλια από τις γαρίδες που γενικώς τα πετάμε! Ουσιαστικά, χρησιμοποιούμε τα κεφάλια και τα τσόφλια για να φτιάξουμε ένα ζωμό που έχει όλη τη γεύση και τα αρώματα της γαρίδας συμπυκνωμένα και έπειτα χρησιμοποιούμε αυτό το ζωμό για το ριζότο μας. Σαν διαδικασία δεν είναι καθόλου δύσκολη, αλλά θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Σιγουρευτείτε ότι έχετε μπροστά σας 1-1,5 ώρα ελεύθερη και ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα!
Υλικά (για 2 μερίδες):
- 250 gr. γαρίδες καθαρισμένες
- 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
- 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (περίπου 1,5 cm.)
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 4-5 μέτρια μανιτάρια σε φετάκια
- 1,25 φλ. ρύζι καρολίνα (ιδανικά αρμπόριο ή καρναρόλι, εφόσον βρείτε)
- 5 φλ. ζωμός γαρίδας*
- 1/4 κ.γ. κινέζικο mix 5 μπαχαρικών
- 1/4 κ.γ. κουρκουμάς
- 1,5 χούφτα πεκορίνο τριμμένο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
*Για το ζωμό γαρίδας:
- 500 gr. κεφάλια και τσόφλια από γαρίδες
- 2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι
- 1 καρότο σε μεγάλες ροδέλες
- 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
- 4-5 κ.σ. ξίδι
Εκτέλεση:
- Ζωμός γαρίδας: Βάζω όλα τα υλικά του ζωμού σε μια κατσαρόλα, προσθέτω νερό να τα σκεπάζει περίπου 3 δάχτυλα και βράζω με ανοιχτό το καπάκι για 30'. Σουρώνω το ζωμό πιέζοντας στο σουρωτήρι τα στερεά υλικά για να βγάλουν όλο τους το ζουμί. Τα πετάω και κρατάω το ζωμό.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρω τις γαρίδες μέχρι να αλλάξουν χρώμα για 2' και τις αποσύρω.
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το πράσο, την πιπεριά, το τζίντζερ και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να λαδωθούν καλά και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτω το ρύζι, τον κουρκουμά και το κινέζικο mix 5 μπαχαρικών και το σοτάρω και αυτό μέχρι να λαδωθεί καλά. Αλατοπιπερώνω και ξεκινάω να προσθέτω το ζωμό λίγο λίγο κάθε φορά, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο, με τρόπο τέτοιο ώστε όταν απορροφάει το ρύζι το υγρό που έχω ρίξει, να προσθέτω την επόμενη δόση ανακατεύοντας διαρκώς (ανάλογα με την ένταση του ματιού της κουζίνας, τα πλάτος της κατσαρόλας, το είδος του ρυζιού, το πόσο το θέλουμε να κρατάει στο δόντι κλπ. μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο νερό από τα 5 φλ. συνολικά που έχουμε υπολογίσει. Άρα το προσθέτω με φειδώ δοκιμάζοντας κάθε φορά το ρύζι.) Όταν διαπιστώσω ότι το ρύζι χύλωσε και έβρασε, αλλά ακόμα ο κόκκος κρατάει στο κέντρο του, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τις σοταρισμένες γαρίδες και το πεκορίνο, ανακατεύω καλά να λιώσει και τέλος προσθέτω το βούτυρο. Όταν λιώσει και αυτό σερβίρω αμέσως καυτό.
- Το κινέζικο mix 5 μπαχαρικών θα το βρείτε σε κατάστημα με μπαχαρικά. Αν δεν το έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 αστεροειδή γλυκάνισο (που είναι και το κύριο συστατικό του μίγματος αυτού).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου