Υλικά:
Για τον κιμά:
- 500 gr. αρνίσιος κιμάς (ή μοσχαρίσιος, αν δεν τον προτιμάτε)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε καρέ
- 1 πιπεριά κέρατο σε καρέ
- 1 φρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. αρακάς
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. πελτές
- 250 gr. ντομάτα τριμμένη
- 1 χούφτα άνηθος & κόλιαντρος (ή μαϊντανός) ψιλοκομμένος
- 1/2 χούφτα φρέσκο δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι (ή από 1,5 κ.γ. ξερά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Λίγη ζάχαρη
- 700 gr. πατάτες βρασμένες
- 200 gr. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
- 120 gr. τσένταρ τριμμένο
- 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Μοσχοκάρυδο
- Πάπρικα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Για τον κιμά: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο), το σκόρδο, την πιπεριά και το καρότο. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι προσθέτω τον κιμά και σοτάρω ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να «σπάσει» καλά ο κιμάς. Μόλις ψηθεί σβήνω με το κρασί. Αφήνω 2' να εξατμιστεί και προσθέτω τον πελτέ. Ανακατεύω καλά και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με λίγο νερό. Αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20'-25' μέχρι να πιει ο κιμάς όλα τα υγρά του.
- Για τον πουρέ: Με ένα πιρούνι ή αβγοδάρτη λιώνω τις πατάτες προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, το φρέσκο κρεμμύδι και το μισό τσένταρ. Αλατοπιπερώνω και αρωματίζω με μοσχοκάρυδο. Δεν προσθέτω κάποια άλλη λιπαρή ουσία. Τα λιπαρά από την κρέμα γάλακτος και το τσένταρ είναι ήδη αρκετά.
- Σε ένα ταψί απλώνω ομοιόμορφα τον κιμά σε μια στρώση και απλώνω από πάνω τον πουρέ. Δεν τον πιέζω πολύ, αλλά τον απλώνω κι αυτόν ομοιόμορφα πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τσένταρ και με λίγη πάπρικα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 25'-30'. Σερβίρω χλιαρό και συνοδεύω με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου