Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ (HERDERSPASTEI)



Ήρθε επιτέλους η στιγμή να φτιάξω κι εγώ μία παραδοσιακή συνταγή με προέλευση τη Βρετανία. Πρόκειται για την πολύ δημοφιλή «Πίτα του Βοσκού», που σερβίρεται σε όλες τις pub της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Είναι ένα πιάτο πολύ απλό στην λογική και την προετοιμασία του και πάρα πολύ νόστιμο! Δεν πρόκειται για πίτα υπό την έννοια που την ονομάζουμε εμείς, αλλά ουσιαστικά είναι ένα φαγητό του φούρνου με μία στρώση κιμά και μία στρώση πουρέ πατάτας. Φυσικά κάθε σπίτι στη Βρετανία έχει και τη δική του παραλλαγή, επομένως κι εγώ αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου! Στη Βρετανία ο κιμάς παραδοσιακά είναι αρνίσιος. Από εκεί προέρχεται άλλωστε και το όνομα του φαγητού, «Shepherd's Pie». Από το «shepherd» που σημαίνει βοσκός, το οποίο προέρχεται με τη σειρά του από το «sheep», δηλαδή το πρόβατο! Προφανώς όμως χρησιμοποιείται και ο μοσχαρίσιος κιμάς, αλλά τότε αλλάζει το όνομα του φαγητού σε «Cottage Pie» ή «Πίτα του Αγροκτήματος»! Πίτα του βοσκού όμως φτιάχνουν και σε άλλες χώρες σε πολλές παραλλαγές. Η έρευνά μου, λοιπόν, με οδήγησε στη Νοτιοαφρικάνικη εκδοχή η οποία περιέχει αρακά στο μείγμα του κιμά και τριμμένο τσένταρ στον πουρέ! Τη βρήκα πιο ενδιαφέρουσα και σε αυτή βάσισα τη δική μου παραλλαγή! Προσωπικά την απόλαυσα με το παραπάνω! Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς θα την απολαύσετε το ίδιο, αρκεί να τη φτιάξετε..!

Υλικά:
Για τον κιμά:
  • 500 gr. αρνίσιος κιμάς (ή μοσχαρίσιος, αν δεν τον προτιμάτε)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε καρέ
  • 1 πιπεριά κέρατο σε καρέ
  • 1 φρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. αρακάς
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. πελτές
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 χούφτα άνηθος & κόλιαντρος (ή μαϊντανός) ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα φρέσκο δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι (ή από 1,5 κ.γ. ξερά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη
Για τον πουρέ:
  • 700 gr. πατάτες βρασμένες
  • 200 gr. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • 120 gr. τσένταρ τριμμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Για τον κιμά: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο), το σκόρδο, την πιπεριά και το καρότο. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι προσθέτω τον κιμά και σοτάρω ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να «σπάσει» καλά ο κιμάς. Μόλις ψηθεί σβήνω με το κρασί. Αφήνω 2' να εξατμιστεί και προσθέτω τον πελτέ. Ανακατεύω καλά και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με λίγο νερό. Αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20'-25' μέχρι να πιει ο κιμάς όλα τα υγρά του.
  2. Για τον πουρέ: Με ένα πιρούνι ή αβγοδάρτη λιώνω τις πατάτες προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, το φρέσκο κρεμμύδι και το μισό τσένταρ. Αλατοπιπερώνω και αρωματίζω με μοσχοκάρυδο. Δεν προσθέτω κάποια άλλη λιπαρή ουσία. Τα λιπαρά από την κρέμα γάλακτος και το τσένταρ είναι ήδη αρκετά.
  3. Σε ένα ταψί απλώνω ομοιόμορφα τον κιμά σε μια στρώση και απλώνω από πάνω τον πουρέ. Δεν τον πιέζω πολύ, αλλά τον απλώνω κι αυτόν ομοιόμορφα πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τσένταρ και με λίγη πάπρικα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 25'-30'. Σερβίρω χλιαρό και συνοδεύω με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου