Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ BOKKEUM (오징어 볶음)














Στη μακρινή χερσόνησο της Κορέας, έχουν μία πολύ περίεργη διατροφική συνήθεια! Καταναλώνουν συχνότατα φαγητό με συνοδεία αλκοόλ! Κάτι μας θυμίζει αυτό, αλλά δε μπορούμε να προσδιορίσουμε τι! Πέρα από το χιούμορ, η ουσία του πράγματος είναι ότι έχουν και οι Κορεάτες τη συνήθεια να πίνουν ένα soju (αλκοολούχο ποτό συνήθως από ρύζι) συνοδεύοντάς το με anju (μεζέδες), σε πλήρη αντιστοιχία με τον τρόπο με τον οποίο πίνουμε εμείς το τσίπουρο ή το ούζο μας! Έτσι λοιπόν, σήμερα παρουσιάζουμε ένα κορεάτικο "ουζομεζέ"! Τα καλαμαράκια bokkeum (που δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά stir-fry). Αυτό όμως που κάνει αυτή τη συνταγή ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή είναι το βασικό συστατικό της σάλτσας της, το gochujang. Το προμηθευτήκαμε από κατάστημα με ασιατικά προϊόντα και πρόκειται για μια πάστα από καυτερές πιπεριές και σόγια! Πρόκειται για ένα εκ των ων ουκ άνευ υλικά της κορεάτικης κουζίνας με πολύ καυτερή γεύση το οποίο χρησιμοποιείται μάλιστα σε συνδυασμό με το gochugaru, κάτι αντίστοιχο με το πιπέρι καγιέν. Εμείς το πιπέρι καγιέν το αντικαταστήσαμε με γλυκιά πάπρικα, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαμε να το φάμε! Η δοκιμή μας έπεισε αμέσως ότι πρόκειται για εξαιρετικό ουζομεζέ κι έτσι προέκυψε η ανάρτησή μας! Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι πανεύκολο και πολύ γρήγορο στο μαγείρεμα και επιπλέον νηστήσιμο! Καλή όρεξη!

Υλικά (για 4 άτομα):
  • 500 gr. καλαμαράκια
  • 1 πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνια κομμάτια
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • Σησαμέλαιο
Για τη σάλτσα:
  • 2 κ.σ. gochujang
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Ζεματάω τα καλαμάρια σε νερό που βράζει για 3'. Τα στραγγίζω και τα κόβω σε μεγάλες μπουκιές.
  2. Ανακατεύω καλά τα υλικά της σάλτσας με 2 κ.σ. νερό μέχρι να πάρω κάτι σαν αραιό πελτέ.
  3. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με λίγο σησαμέλαιο σοτάρω κατά σειρά τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα μισά φρέσκα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω να αρωματίσει και προσθέτω τη σάλτσα. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτω τα καλαμάρια. Σοτάρω για ακόμα 3' περίπου, προσθέτω τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμύδια, ανακατεύω καλά και σερβίρω σαν μεζέ ή συνοδεύω με ρύζι ως κύριο πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου