Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ALA PEPITORIA CALPULALPAN ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΡΥΖΙ














Λατινοαμερικάνικο επετειακό γεύμα μέρος 3ο σήμερα και η ώρα του κυρίως πιάτου! Πρόκειται για μια πεντανόστιμη παραδοσιακή Μεξικάνικη συνταγή, κάπως ασυνήθιστη στην παρασκευή της αλλά παρόλα αυτά πανεύκολη! «Pepitoria» στα ισπανικά είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που περιλαμβάνει τη χρήση κρόκων αβγού και αμυγδάλων σε πιάτα με κοτόπουλο, κατά κύριο λόγο, ή γαλοπούλα. Η συγκεκριμένη εκδοχή της pepitoria είναι από την Calpulalpan, μία πόλη στην επαρχία Tlaxcala του Μεξικού. Αρκετά όμως με τα αζτέκικα ονόματα και πάμε κατευθείαν στο ψητό (εν προκειμένω της κατσαρόλας!). Η γεύση έχει έντονο το άρωμα του σαφράν και είναι σίγουρο πως θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Ένα κύριο γεύμα, όμως, απαιτεί και το κατάλληλο συνοδευτικό! Τι καλύτερο από το λεγόμενο «κόκκινο ρύζι»; Ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από ρύζι μαγειρεμένο με ντομάτα σε μορφή σπυρωτού πιλαφιού! Μπορεί να συνοδεύσει καταπληκτικά ψητά κρέατα ή και ψάρια. Πανεύκολο και ομολογουμένως απολαυστικό!

Υλικά:
Για το κοτόπουλο:
  • Κοτόπουλο σε μερίδες χωρίς την πέτσα (~2 kg.)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτάκια μπύρα
  • 1/4 φλ. τεκίλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κρόκοι αβγών βρασμένων σφιχτών
  • 20 αμύγδαλα άψητα ξεφλουδισμένα
  • Λίγες ίνες σαφράν
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για το ρύζι:
  • 2 φλ. ρύζι κίτρινο ανάμικτο με άγριο
  • 1 καρότο βρασμένο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1,5 κ.σ. πελτές
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Καρότο βρασμένο ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
Για το κοτόπουλο:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κοτόπουλο και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις ξανθύνουν και μαλακώσουν προσθέτω ξανά το κοτόπουλο, ανακατεύω και σβήνω με τη μπύρα και την τεκίλα. Προσθέτω τη δάφνη, αλατοπιπερώνω και βράζω για 30'.
  2. Στο μεταξύ, πολτοποιώ στο multi μαζί με τους κρόκους των αβγών, τα αμύγδαλα και το σαφράν με λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας που βράζει, μέχρι να πάρω μια ομοιογενή πάστα. Προσθέτω την πάστα αβγών-αμυγδάλων στην κατσαρόλα και βράζω για ακόμα 20'-25' ή μέχρι να δέσει η σάλτσα στο βαθμό που επιθυμώ. Αν χρειαστεί βράζω για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Για το ρύζι:
  1. Πολτοποιώ καλά στο multi το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα, τον πελτέ, την πιπεριά τσίλι και τον κόλιαντρο.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το ρύζι μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του και προσθέτω τον πολτό της ντομάτας. Ανακατεύω καλά να αρωματίσει και προσθέτω 3,5 φλ. νερό. Αλατοπιπερώνω και βράζω με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 20' περίπου ή μέχρι να πιει το ρύζι όλα τα υγρά του.
  3. Σερβίρω με επιπλέον ψιλοκομμένο βραστό καρότο μαζί με το κοτόπουλο. Περιχύνω το σύνολο με τη νόστιμη σάλτσα του κρέατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου