Στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στην κουζίνα της έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία. Δεν είναι τυχαίο ότι και το όνομα του blog είναι ιαπωνικό. Όμως δεν έχουμε συμπεριλάβει πολλές ιαπωνικές συνταγές στη συλλογή μας, γιατί σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κουζίνες της Ασίας, χρειάζεται ειδική εξάσκηση, αλλά και υλικά τα οποία σπανίζουν ακόμα και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. Όμως ένα πιάτο που μπορούμε άνετα να φτιάξουμε εύκολα είναι το σημερινό (οπωσδήπτε όμως αφού προμηθευτούμε τα υλικά)! Είναι ένα πιάτο donburi με μοσχάρι. Donburi στα ιαπωνικά σημαίνει μπωλ (ουσιαστικά με ρύζι). Στη σημερινή συνταγή καλύπτεται από μαγειρεμένο μοσχάρι. Δοκιμάστε το! Είναι απλούστατο και με γεύση μοναδική! (Διευκρινίσεις για τα υλικά υπάρχουν στο τέλος της σελίδας.)
Υλικά:
- 500 gr. μοσχάρι σε λεπτά κομμάτια
- 2,5 φλ. ρύζι για σούσι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες
- Σησαμέλαιο
- Benishoga
- Αλάτι
Για το ζωμό:
- 500 ml. νερό
- 7 gr. σκόνη dashi no moto
- 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 4 κ.σ. sake
- 4 κ.σ. mirin
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Ξεπλένω καλά και μουλιάζω το ρύζι για 15'. Στραγγίζω και το βάζω σε κατσαρόλα με αλάτι μαζί με 2,5 φλ. νερό. Αλατίζω και ανάβω το μάτι στο μέγιστο. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνω να γίνει σκεπασμένο για 15'. Έπειτα κλείνω τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα επάνω στο σβηστό μάτι για άλλα 15'. Για κανένα λόγο δεν ανοίγω το καπάκι πριν τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία! Αν όλα έχουν γίνει σωστά, τελικά το ρύζι θα είναι τέλεια βρασμένο και δε θα έχει κολλήσει καθόλου στον πάτο της κατσαρόλας.
- Σε κατσαρόλα ρίχνω το νερό και ανάβω το μάτι. Μόλις πάρει βράση, ρίχνω το dashi no moto, ανακατεύω και το κατεβάζω από τη φωτιά. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά του ζωμού και ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σε δυνατή φωτιά σωτάρω το μοσχάρι και το κρεμμύδι. Προσθέτω το ζωμό και βράζω για 15'. Στο τελος πρέπει το κρέας να έχει βράσει και να έχω αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα για να περιχύσω το φαγητό. Αν έχει βγει λίγο πιο νερουλό απ' όσο θέλω, απλά βράζω λίγη ώρα ακόμα να εξατμιστεί. Σερβίρω γεμίζοντας ένα μπωλ με ρύζι και τοποθετώντας επάνω το κρέας με λίγο απ' το ζωμό. Γαρνίρω με benishoga.
- Το benishoga είναι τζίντζερ τουρσί με κόκκινο χρώμα που χρησιμοποιείται ειδικά ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα. Είναι διαφορετικό από το λευκό (gari) που θα έχετε ίσως δει να σερβίρεται μαζί με το sushi. Αν δε βρείτε όμως benishoga, χρησιμοποιήστε gari. Είναι μια καλή προσέγγιση.
- Το dashi είναι ένας ζωμός που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ιαπωνική κουζίνα. Περιέχει βασικά δύο υλικά: το konbu και το katsuobushi... Ας μη μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Σημασία έχει ότι και οι ίδιοι οι Ιάπωνες σπάνια πλέον φτιάχνουν dashi με αυτά τα υλικά. Αγοράζουν έτοιμη σκόνη dashi no moto και την αναμειγνύουν με το νερό. Αυτό κάναμε κι εμείς, αφού προμηθευτήκαμε dashi no moto από το ασιατικό supermarket. Το κάναμε για λόγους αυθεντικότητας. Υπάρχουν όμως και συνταγές που το παραλείπουν τελείως. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο αντί να φάτε τον κόσμο να το βρείτε. Η συνταγή θα εξακολουθήσει να είναι πεντανόστιμη!
- Sake θα βρείτε επίσης σε ασιατικό κατάστημα, ενώ mirin και σάλτσα σόγιας πουλάνε στα περισσότερα μεγάλα supermarket. Ειδικά το sake μπορεί να αντικατασταθεί με ούζο ή τσίπουρο, αφού το άρωμά τους μοιάζει.
- Η συνταγή από την οποία προέρχεται η δική μας, απαιτεί 4 κ.σ. ζάχαρης. Θεωρούμε ότι είναι έξω από τις δικές μας γευστικές συνήθειες, οπότε μειώσαμε την ποσότητα στο μισό. Εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε!
*Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη στην εξαιρετική φίλη του blog Βέρα Ρ.!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου