Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΡΕΒΙΘΙΑ CURRY (चना करी)













Το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στην κουζίνα της Ινδίας τελειώνει σήμερα με μια συνταγή για κάρυ με ρεβίθια που έχει προέλευση το Πουντζάμπ, μια περιοχή στη βόρεια Ινδία που περιλαμβάνει και τμήμα του Πακιστάν. Η συνταγή είναι σχετικά εύκολη στην παρασκευή, αλλά πρόκειται για πολύ πικάντικο φαγητό! Φυσικά αυτό μπορείτε να το ρυθμίσετε εύκολα αφαιρώντας καυτερές πιπεριές... Καθώς τα υλικά είναι εύκολα διαθέσιμα, μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι σας όποτε θέλετε!

Υλικά:
Για τα ρεβίθια:
  • 250 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 πράσινες πιπεριές τσίλι κομμένες στη μέση
  • 2 σκ. σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ σε φέτες
  • 1 σπόρος καρδάμωμο
  • 6 γαρίφαλα
Για το κάρι:
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. πάστα tamarind
  • 1 κ.σ. ξερά κράνα
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ρεβίθια μαζί με όλα τα υλικά τους μέχρι να μαλακώσουν (1 ώρα περίπου). Τα φυλάω μαζί με το νερό που έβρασαν.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο λάδι σοτάρω το υπόλοιπο κρεμμύδι, σκόρδο και τζίντζερ μαζί με την κανέλα με λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκαφέ χρώμα. Προσθέτω τη ντομάτα, την πάπρικα και το πιπέρι και βράζω 5' μέχρι να στεγνώσει.
  3. Προσθέτω τα ρεβίθια με το νερό τους και βράζω 10'. Αν χρειάζεται προσθέτω όσο νερό χρειάζεται ανάλογα πόσο πηχτό θέλω το ζωμό.
  4. Προσθέτω το tamarind και τα ξερά κράνα και βράζω ακόμα 10'. Σερβίρω με ρύζι ατμού ή πίτες (ακόμα καλύτερα, αν βρείτε ινδικό naan σε κάποιο μεγάλο supermarket.
  • Στην original ινδική συνταγή, αντί για tamarind χρησιμοποιούν amchoor, δηλαδή σκόνη από άγουρο αποξηραμένο μάνγκο. Επίσης αντί για ξερά κράνα, χρησιμοποιούν αποξηραμένα ρόδια μιας συγκεκριμένης ινδικής ποικιλίας... Αν μπορείτε να βρείτε αυτά τα υλικά, να με ενημερώσετε... Μέχρι τότε χρησιμοποιείτε τα υποκατάστατά τους που όμως κάνουν άριστη δουλειά!
  • Πάστα tamarind θα βρείτε σε καταστήματα ασιατικών προϊόντων. Αν παρόλα αυτά ούτε tamarind έχετε, αντικαταστήστε το με 1 κ.σ. χυμό λάιμ κατά προτίμηση ή λεμονιού και 1/2 κ.γ. ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου