Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

HUMMUS (الحمص)














Το χούμους είναι ένα από τα απαραίτητα συνοδευτικά ντιπ στις αραβικές κουζίνες, όπως έχουμε εμείς π.χ. την τυροκαυτερή ή το τζατζίκι. Γίνεται από ρεβύθια. Είναι πολύ υγιεινό και θρεπτικό και εμείς σας παρουσιάζουμε την αυθεντική λιβανέζικη εκδοχή, καθώς και άλλες δύο παραλλαγές με διαφορετικά όσπρια. Τις αναλογίες των υλικών τις καθορίζετε κατά το γούστο σας.

Υλικά:
  • Ρεβίθια βρασμένα
  • Ταχίνι
  • Σκόρδο τριμμένο
  • Κύμινο
  • Χυμός λεμονιού
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):
  • Ελαιόλαδο
  • Κουκουνάρι ψημένο
  • Πάπρικα

Εκτέλεση:
Πολτοποιώ όλα τα υλικά στο multi με λίγο νερό (ή ζουμί από το βράσιμο των ρεβυθιών) κατά το γούστο μου, ώστε να προκύψει ένας απαλός πουρές. Σερβίρω με λίγο ελαιόλαδο και ψημένο κουκουνάρι ή/και πάπρικα.


ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 1: HUMMUS ΑΠΟ ΦΑΣΟΛΙΑ













Υλικά:
  • Φασόλια βρασμένα
  • Ταχίνι
  • Πιπεριές καυτερές ψιλοκομμένες
  • Κύμινο
  • Χυμός λεμονιού
  • Ξίδι κόκκινο
  • Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Σέλινο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):
  • Ελαιόλαδο
  • Κουκουνάρι ψημένο
  • Πάπρικα

Εκτέλεση:
Πολτοποιώ τα φασόλια, το ταχίνι, το λεμόνι, το ξίδι και τα μπαχαρικά στο multi με λίγο νερό (ή ζουμί από το βράσιμο των φασολιών) κατά το γούστο μου, ώστε να προκύψει ένας απαλός πουρές. Ανακατεύω σε αυτόν τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Σερβίρω με λίγο ελαιόλαδο και ψημένο κουκουνάρι ή/και πάπρικα.


ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 2:  HUMMUS  ΑΠΟ ΚΟΥΚΙΑ













Υλικά:
  • Κουκιά
  • Καρότα σε ροδέλες
  • Κρεμμύδια σε σκελίδες
  • Σκόρδο τριμμένο
  • Ταχίνι
  • Κύμινο
  • Χυμός λεμονιού
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):
  • Ελαιόλαδο
  • Κουκουνάρι ψημένο
  • Πάπρικα

Εκτέλεση:
Βράζω τα κουκιά μαζί με το καρότο και το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιήσω ξερά κουκιά τα έχω μουλιάσει 8 ώρες στο νερό πριν τα βράσω). Πολτοποιώ όλα τα υλικά στο multi με λίγο νερό (ή ζουμί από το βράσιμο των κουκών) κατά το γούστο μου, ώστε να προκύψει ένας απαλός πουρές. Σερβίρω με λίγο ελαιόλαδο και ψημένο κουκουνάρι ή/και πάπρικα.

3 σχόλια:

  1. Στο Hummus με τα ρεβίθια, τι αναλογίες προτείνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου! Άλλος θέλει πιο έντονη τη γεύση απ' το ταχίνι, άλλος το προτιμά πιο λεμονάτο, σε άλλους αρέσει το κύμινο και μερικοί το προτιμούν έντονα σκορδάτο. Εμείς το προτιμούμε ελαφρώς λεμονάτο. Αν πρέπει να προτείνουμε μια αναλογία θα λέγαμε 250 γρ. ρεβίθια, 1,5 κ.σ. ταχίνι, 1 λεμόνι, 1 κ.γ. κύμινο, 1-2 σκ. σκόρδο. Πειραματίσου κατά το γούστο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. balte kourkouma . exoxo kai ygieino .katerina

    ΑπάντησηΔιαγραφή