Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ













Κυριακή σήμερα και κατάλληλη μέρα για μια συνταγή χρονοβόρα μεν, αλλά καθόλου δύσκολη. Εκτός και επιλέξετε βόλτα, στην οποία περίπτωση φυσικά, θα σας δικαιολογήσω απόλυτα! Πάντως, για όσους επιλέξουν τη χαλάρωση του σπιτιού τους σε συνδυασμό με ένα νόστιμο μεσημεριανό γεύμα, σας έχω τη λύση. Ένα εξαιρετικό πιάτο με αρνί, αρακά και μπόλικα αρωματικά, μαγειρεμένο στη γάστρα, με προσθήκη γιαουρτιού στο τέλος του μαγειρέματος, που του δίνει μια ξεχωριστή γευστική διάσταση! Προτείνω να χρησιμοποιήσετε ζυγούρι, δηλαδή όχι κρέας από μικρό ζώο («γάλακτος»), καθώς είναι πολύ ανώτερο γευστικά και το αργό μαγείρεμα στη γάστρα, κάνει το φαγητό σκέτο λουκούμι! Καλή σας όρεξη!

Υλικά:
  • 1 kg. αρνί (κατά προτίμηση ζυγούρι) σε μερίδες
  • 400 gr. αρακάς
  • 2 καρότα σε καρέ ίδιου μεγέθους με τον αρακά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό φινόκιο σε σκελίδες
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~5 cm.)
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 6 καρδάμωμα
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 4-5 φύλλα kaffir lime (*)
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 150 gr. γιαούρτι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το αρνί μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φινόκιο, τα καρότα, το τζίντζερ, το πράσο και τα καρδάμωμα και σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτω τον κόλιαντρο και τον κουρκουμά, ανακατεύω και επαναφέρω στην κατσαρόλα το κρέας. Σβήνω με το κρασί. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1'-2' και μεταφέρω το φαγητό σε γάστρα. Προσθέτω νερό να σκεπάζει το κρέας, προσθέτω ακόμα τα φύλλα lime, αλατοπιπερώνω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 2 ώρες. Στη συνέχεια προσθέτω τον αρακά και, αν χρειάζεται, λίγο ζεστό νερό, και μαγειρεύω για ακόμα 30' ή μέχρι να γίνει ο αρακάς (ο κατεψυγμένος γίνεται πιο γρήγορα από το φρέσκο). Τέλος, προσθέτω το χυμό λεμονιού και το γιαούρτι και ανακατεύω προσεκτικά μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.

(*) Τα φύλλα lime θα τα βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. Τα χρησιμοποίησα γιατί δίνουν εξαιρετικό άρωμα λάιμ στο φαγητό. Μπορείτε να τα παραλείψετε, αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο ασιατικό κατάστημα και να χρησιμοποιήσετε ξύσμα λεμονιού στο τελείωμα του μαγειρέματος ή να χρησιμοποιήσετε και χυμό από λάιμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου