Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

ΓΑΛΕΟΣ ΜΑΣΑΛΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ-ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Για κάποιον ο οποίος ασχολείται με τη μαγειρική και του αρέσει να πειραματίζεται, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να συνδυάζει επιρροές από διαφορετικές κουζίνες και τεχνικές και να παράγει ένα πρωτότυπο και νόστιμο αποτέλεσμα! Μια τέτοια είναι και η σημερινή μας συνταγή. Ένας συνδυασμός μιας ινδικής συνταγής για ψάρι με έναν λίγο πιο ιδιαίτερο πουρέ πατάτας που φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την Ινδία! Συνδυασμός που αποδείχτηκε λειτουργικότατος και πεντανόστιμος... και αρκούντως καυτερός, όπως τα περισσότερα ινδικά πιάτα άλλωστε! Φροντίστε μόνο να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα μπαχαρικά... Α! Και μη σας φαίνεται κατεβατό η συνταγή! Μπορεί να δείχνει περίπλοκη, αλλά τελικά είναι σχετικά απλή!

Υλικά:
Για τον γαλέο:
Μαρινάδα:
  • 2 μεγάλες φέτες γαλέος (από ~ 400 gr. η καθεμία)
  • 1,5 φλ. γιαούρτι (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 2 ξερές πιπεριές τσίλι θρυμματισμένες (ή αντίστοιχο καυτερό μπούκοβο)
  • 1 κομμάτι τζίντζερ τριμμένο (~ 1,5 cm.)
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • Αλάτι
--------------------------------------------------------
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.σ. γκαράμ μασάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κόλιαντρο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)
  • Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ:
  • 1 kg. πατάτες βρασμένες
  • 250 ml. γάλα (κατά προτίμηση light 1,5% λιπαρά)
  • 250 gr. μικρά μανιτάρια ολόκληρα (ή κομμένα στη μέση αν είναι πιο μεγάλα)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1/2 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι άσπρο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση: 
Για το ψάρι:
  1. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας και μαρινάρω μέσα σε αυτή τον γαλέο για 15'.
  2. Σε αντικολλητικό φαρδύ τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί μαζί με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια και την κανέλα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια και να αρχίσουν να σκουραίνουν. Προσθέτω το ψάρι μαζί με τη μαρινάδα του, τη δάφνη και το γκαράμ μασάλα, μαζί με πολύ λίγο νερό και βράζω για 10'-12' μέχρι να γίνει το ψάρι. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, αφαιρώ τα ψάρια και βράζω λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει. Τέλος, προσθέτω τον κόλιαντρο και αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
Για τον πουρέ:
  1. Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω τα μανιτάρια, μέχρι να ψηθούν εξωτερικά και να παραμείνουν ζουμερά. Αλατοπιπερώνω και τα βάζω στην άκρη.
  2. Λιώνω τις πατάτες με ένα πιρούνι ή τις περνάω από το μύλο του πουρέ (αν έχω). Σε κατσαρόλα προσθέτω το γάλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνω. Προσθέτω τις πατάτες, την πάπρικα και το τζίντζερ, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω με σύρμα μέχρι να αποκτήσω έναν αφράτο πουρέ. Προσθέτω τα μανιτάρια και το μαϊντανό και ανακατεύω να ενσωματωθούν και αυτά.
Σύνθεση:
Σερβίρω το ψάρι μαζί με τον πουρέ και περιχύνω με τη σάλτσα του ψαριού.
  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε άσπρο φιλέτο ψαριού προτιμώ προσαρμόζοντας το χρόνο μαγειρέματος κατά περίπτωση. Πάντως δεν πρέπει να ξεφύγετε πολύ από το δεκάλεπτο.

1 σχόλιο:

  1. είναι πραγματικά υπέροχες όλες οι συνταγές σας συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή