Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ JORIM (고기 완자 조림)















Μετά από αρκετό καιρό και πολλούς πειραματισμούς με τη γαλλική και την ιταλική κουζίνα ήρθε ο καιρός να επανέλθουμε στις κουζίνες της Ασίας και μάλιστα στην Κορέα! Η συνταγή που φτιάξαμε σήμερα είναι κεφτεδάκια με σάλτσα jorim. Πρόκειται για πολύ εύκολο πιάτο που δεν απαιτεί ειδικές ικανότητες, αλλά η νοστιμιά του είναι κάτι μοναδικό. Θα χρειαστείτε μόνο 2-3 υλικά από κάποιο κατάστημα με ασιατικά προϊόντα και θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε ένα πραγματικά καταπληκτικό πιάτο!

Υλικά (για περίπου 30 κεφτεδάκια):
Για τα κεφτεδάκια:
  • 250 gr. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 250 gr. κιμάς χοιρινός (ή 500 gr. σκέτος μοσχαρίσιος)
  • 5 μέτρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κρόκος αβγού
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι
Για τη σάλτσα:
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άσπρη
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. mirin
  • 2 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • 2 μικρά κομμάτια τζίντζερ σε φετάκια
  • 1 φλ. νερό

  • Ηλιέλαιο (ή άλλο σπορέλαιο για το σοτάρισμα)
  • Σπασμένα φιστίκια/κουκουνάρια (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά για τη σάλτσα.
  2. Ζυμώνω όλα μαζί τα υλικά για τα κεφτεδάκια, μέχρι να αποκτήσω ένα ομοιογενές και συνεκτικό σύνολο. Πλάθω κεφτεδάκια και τα αφήνω στο ψυγείο να σφίξουν και να αναμειχθούν τα αρώματά τους για 30' περίπου.
  3. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο σοτάρω τα κεφτεδάκια για 5' από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά και τα αφαιρώ.
  4. Σε άλλο καθαρό τηγάνι προσθέτω τη σάλτσα. Μόλις πάρει βράση προσθέτω τα σοταρισμένα κεφτεδάκια και βράζω για ακόμα 5' μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει σαν σιρόπι. Τα κεφτεδάκια θα βράσουν στον ίδιο χρόνο εφόσον έχουν σοταριστεί καλά προηγουμένως.
  5. Σερβίρω με ρύζι ατμού. Αν θέλω, προαιρετικά πασπαλίζω με λίγα σπασμένα φιστίκια ή κουκουνάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου