Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ PHAD KHING (ไกผัดขิง)













Το σημερινό μας πιάτο, προέρχεται από την εξωτική κουζίνα της Ταϊλάνδης. Η Ταϊλάνδη έχει μια κουζίνα που συνήθως ταυτίζεται με καυτερά πιάτα κάρυ διαφόρων χρωμάτων, κατά κόρον χρήση της καρύδας και των παραγώγων της και φυσικά πολλά δυσεύρετα στην Ελλάδα και εξωτικά υλικά. Ωστόσο σήμερα δε μαγειρέψαμε κάτι σε αυτά τα πλαίσια. Αντίθετα, η συνταγή μας είναι πολύ ελαφριά και πολύ εύκολη στην παρασκευή. Πρόκειται για ένα stir-fry πιάτο με τζίντζερ και κινέζικα μαύρα μανιτάρια. Είναι ένα είδος μανιταριών που το βρήκαμε σε κατάστημα με ασιατικά προϊόντα σε αποξηραμένη μορφή, το οποίο το χρησιμοποιήσαμε αφού το μουλιάσαμε για 15' σε ζεστό νερό. Ήταν πολύ τραγανά και με ιδιαίτερη γεύση! Αλλά την κύρια γεύση τη δίνει το φρέσκο τζίντζερ. Άλλωστε το όνομα της συνταγής μεταφράζεται κυριολεκτικά "κοτόπουλο με τζίντζερ". Γενικά θυμίζει πολύ κινέζικη κουζίνα και προσφέρεται για γρήγορο χειροποίητο ασιατικό γεύμα!

Υλικά:
  • 500 gr. φιλέτο κοτόπουλο σε λεπτά κομμάτια
  • 50 gr. τζίντζερ σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 6-7 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • 25 gr. αποξηραμένα κινέζικα μαύρα μανιτάρια
  • 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι κομμένες σε λίγο μικρότερα κομμάτια
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνιες ροδέλες
  • Σησαμέλαιο
Για τη σάλτσα:
  • 1,5 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 3,5 κ.σ. oyster sauce
  • 1,5 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζω τα μανιτάρια σε ζεστό νερό για 15' μέχρι να ενυδατωθούν. Τα στραγγίζω και τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια. (Το ζουμί τους δεν το πετάω. Το χρησιμοποιώ για να βράσω το συνοδευτικό ρύζι.)
  2. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά της σάλτσας.
  3. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω για λίγα δευτερόλεπτα το σκόρδο μέχρι να αρωματίσει και προσθέτω το κοτόπουλο. Σοτάρω μέχρι να μισοψηθεί και προσθέτω το ξερό κρεμμύδι και το τζίντζερ. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά και προσθέτω τα μανιτάρια. Εξακολουθώ να σοτάρω μέχρι να ψηθούν και αυτά (δε θέλουν πάνω από 2') και προσθέτω τη σάλτσα. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθούν όλα μαζί και τέλος προσθέτω τα φρέσκα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Κάνω ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι jasmine.
  • Αν δεν έχετε κινέζικα μανιτάρια χρησιμοποιήστε ο,τι άλλο είδος προτιμάτε (αποξηραμένα ή φρέσκα, προσαρμόζοντας το μαγείρεμα αναλόγως).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου