Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

PENANG CURRY ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ (PANANG KARI DAGING)













Τη σημερινή συνταγή τη "χρωστάμε" εδώ και περίπου ένα μήνα, από ένα ημιτελές αφιέρωμα στην ταϋλανδέζικη κουζίνα του οποίου το τρίτο μέρος δεν είχαμε καταφέρει να παρουσιάσουμε στην ώρα του. Σήμερα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! Αν και η συνταγή μας δεν είναι ταϋλάνδέζικη, αλλά από τη Μαλαισία και συγκεκριμένα το νησί του Πενάνγκ στο ΒΔ τμήμα της χώρας. Όμως οι κουζίνες των δύο χωρών έχουν πάμπολλα κοινά χαρακτηριστικά και πολλές συνταγές εμφανίζονται και στις δύο χώρες. Έτσι και το σημερινό πιάτο σερβίρεται σε πολλά ταϋλάνδέζικα εστιατόρια ανά τον κόσμο και αποτελεί πολύ δημοφιλή επιλογή! Εμείς απλά θα πούμε ότι αν και πρόκειται για πιάτο με πολλά κορεσμένα λιπαρά λόγω του γάλακτος από καρύδα που περιέχει, το συνιστούμε όταν θέλετε να μαγειρέψετε κάτι ξεχωριστό! Η γεύση του είναι πλούσια, εξωτική και γεμάτη αρώματα! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τα υλικά από ένα ασιατικό supermarket...

Υλικά:
  • 500 gr. μοσχαρίσια σπάλα σε λεπτά κομμάτια
  • 1 κουτί γάλα καρύδας (400 ml.)
  • 3 φύλλα kaffir lime
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κοκοφοίνικα
  • 2,5 κ.σ. fish sauce
  • Σησαμέλαιο
Για την πάστα curry:
  • 1 κ.γ. κόλιαντρο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2,5 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • 1,5 κ.σ. φιστίκια αράπικα ψημένα ανάλατα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 μικρό κομμάτι γκαλάνγκαλ
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 μέτριο lemongrass
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο φρέσκο (με τα κοτσάνια)
  • 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. πάστα γαρίδας

Εκτέλεση:
Πολτοποιώ όλα τα υλικά της πάστας κάρι στο multi. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο ρίχνω τα φύλλα kaffir και προσθέτω αμέσως την πάστα curry. Τη σωτάρω 2' περίπου μέχρι να βγάλει τα αρώματά της και προσθέτω το μοσχάρι. Σωτάρω για λίγο να καλυφθεί καλά το κρέας με την πάστα και προσθέτω το γάλα καρύδας. Μόλις πάρει βράση προσθέτω τη fish sauce και τη ζάχαρη και βράζω σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας (αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό). Στο τέλος πρέπει να έχω μια πλούσια δεμένη σάλτσα. Σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι ατμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου