Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΟ













Το φόρτε μας όσον αφορά τη μαγειρική, είναι οι αλμυρές παρασκευές και όχι τόσο τα γλυκά. Παρόλα αυτά όλες οι συνταγές γλυκών που έχουμε παρουσιάσει ή που θα παρουσιάσουμε προσεχώς, αποτελούν γευστικές και όσο γίνεται πιο ελαφριές και υγιεινές προτάσεις και πάνω απ' όλα εύκολες στην προετοιμασία τους. Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάζουμε σήμερα μια συνταγή για ένα ελαφρύ και αφράτο κέικ με μήλο χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία! Ουσιαστικά δηλαδή ένα ημίγλυκο παντεσπάνι με επικάλυψη μήλων. Αυτό το κέικ ταιριάζει απόλυτα με ένα ζεστό ρόφημα, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό τσάι ή ως μέρος ενός γλυκού πρωινού! Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε!

Υλικά:
  • 4 αβγά
  • 225 gr. ζάχαρη άσπρη
  • 75 gr. μαύρη ζάχαρη
  • 2 βανιλίνες 
  • 250 gr. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 10 gr. μπέικιν πάουντερ
  • 2 μέτρια μήλα ξεκουκουτσιασμένα και κομμένα σε ροδέλες 
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • Κανέλα
  • Λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
1. Χτυπάω σε μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.
2. Προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.
3. Βουτυρώνω ένα κυκλικό ταψί διαμέτρου 25 cm. και ύψους 5 cm. και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι, λίγη ζάχαρη και κανέλα.




4. Τοποθετώ ομοιόμορφα τις ροδέλες των μήλων στο ταψί και προσθέτω το προηγούμενο μείγμα.






5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40'-45' στη λειτουργία αντιστάσεων. Για κανένα λόγο δεν ανοίγω την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν 30', γιατί η μηλόπιτα δε θα φουσκώσει!


6. Ξεφορμάρω σε πιατέλα και σερβίρω πασπαλίζοντας με επιπλέον κανέλα.

  • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και χοντροσπασμένα καρύδια είτε μέσα στο μείγμα είτε στη στρώση των μήλων, ανάμεσα στα κενά.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σταφίδες μέσα στο μείγμα αβγών ή ανάμεσα στα μήλα. (Καλό θα είναι να τις αλευρώσετε ελαφρά ώστε να μην κολλήσουν στον πάτο του ταψιού).

3 σχόλια:

  1. Άντε μπράβο!! Κάτι και για εμάς τους γλυκαντζίδες!! Θα πρόσθετα ακόμα λίγες σταφίδες! (αλευρωμένες πρώτα γιατί αλλιώς θα κολλήσουν στον πάτο του ταψιού αντί να είναι μέσα στο κέικ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην ανησυχείς φίλε Ηλία! Θα παρουσιάσουμε κι άλλα γλυκά σύντομα! Όσο για την πρότασή σου, ήδη τη συμπεριλάβαμε στις υποσημειώσεις της συνταγής μας. Ευχαριστούμε για τη συμβολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σκληρή μου βγήκε η ζύμη πιστεύω να φουσκώσει και να μην πάνε όλα τζάμπα...αφού ακολούθησα σωστά τις οδηγίες σας!

      Διαγραφή